Stor efterspørgsel efter pas

Større rejselyst efter ophævelse af coronarestriktionerne og overgang til MitID har ført til ekstra travlhed hos politiet, der indtil nu har udstedt flere pas end sidste år.
Ifølge sekretariatschefen er der stor efterspørgsel efter pas i år. Foto © : Grønlands Politi
Skrevet af Jensine Berthelsen
18. oktober 2022 12:09

Ifølge Grønlands Politi har næsten 5.000 borgere frem til september søgt om at få fornyet deres pas eller søgt om at få udstedt et pas for første gang i livet.

- Det kan vi se i antallet af udstedte pas i 2022, som også lægger over gennemsnittet for årene før corona, hvor der blev udstedt mellem 4.000 og 5.000 pas om året, forklarer Emil Maegaard-Hoffmann overfor KNR.

Han er sekretariatschef hos Grønlands Politi.

Pasansøgninger fordoblet

Ifølge tallene fra politiets årsstatistik blev der under corona i 2020 udstedt 2.147 pas. Og allerede i slutningen af september i år er tallene altså fordoblet.  

Noget tyder på, at det skyldes øget rejseaktivitet og ikke mindst behovet for at have et gyldigt identitetsbevis i forbindelse med overgangen fra NemID til MitID.

LÆS OGSÅ Næsten 5.000 borgere mangler MitID - Timotheus Petersen er en af dem

Emil Maegaard-Hoffmann understreger, at Grønlands Politi ikke spørger folk om, hvad de skal bruge deres nye pas til:

- Men vi hører fra flere borgere, at de skal bruge et pas i forbindelse med, at de skal ud at rejse igen. Derudover er det bestemt sandsynligt, at der også er borgere, der skal bruge et pas netop for at kunne få udstedt MitID, forklarer sekretariatschefen.

Manglende identitetsbevis skyld i problemer

Borgere som især bor i bygder og byer i yderdistrikterne har igennem den seneste tid fortalt til KNR, at de støder på problemer med at få aktiveret deres nye MitID. I langt de fleste tilfælde er tale om, at de mangler et identitetsbevis.

KNR har fortalt om frustrerede borgere, der er nødt til at rejse flere hundrede kilometer frem og tilbage - blot for at få besked om at de mangler et gyldigt identitetsbevis, det vil sige enten et pas eller et kørekort.

LÆS OGSÅ Digitaliseringsstyrelsen i Danmark om MitID: Der er taget særlig hensyn til grønlandske forhold

Bygdernes sammenslutning KANUNUPE har efterlyst lempeligere krav for at få udstedt MitID. Digitaliseringsstyrelsen i Danmark, som er den ansvarlige myndighed, har i nogen grad imødekommet dem igennem andre former for identitetsbevis. Det kan være en bopælsattest kombineret med enten dåbs- og/eller vielseattest.

Seks ugers ventetid for at få et pas

Borgere der gerne vil have udstedt et pas, skal fysisk tage til den nærmeste politistation med identitetsdokumentation og pasbillede.

Emil Maegaard-Hoffmann siger, at man skal regne med omkring seks ugers sagsbehandlingstid, før man kan få passet i hænderne:

-  Ansøgningen med dokumentationen skal sendes til Europa, hvor passet bliver produceret. Derefter skal det så sendes til Grønland, og afhængig af hvor hurtigt posten når frem, kan der være tale om omkring seks ugers ventetid for borgeren, før den færdige pas når frem til den lokale politistation, hvor man kan hente det, siger sekretariatschefen.