Timotheus Petersen fra Kullorsuaq har igennem lang tid har forsøgt at skifte fra NemID til MitID. Foto: Nammineq pigisaq

Næsten 5.000 borgere mangler MitID - Timotheus Petersen er en af dem

Ikke færre end 4.900 borgere her i landet mangler at skifte til MitID. Omkring halvdelen af dem er fra bygder og yderdistrikter.

Samtlige pengeinstitutter har fået ordre til, at de senest 31. oktober skal droppe NemID. Det gælder også for Grønlandsbanken.

Og det er et problem for Timotheus Petersen fra Kullorsuaq, der igennem lang tid har forsøgt at skifte fra NemID til MitID -  men til dags dato er det ikke lykkedes:

- Jeg har ellers fået hjælp fra andre, der ved, hvordan MitID virker, men jeg kan ikke komme ind til systemet, da jeg hver gang ender med et krav om et pas, og jeg har ikke noget pas. Til sidst troede jeg, at jeg fandt en udvej, for jeg fandt ud af, at andre har fået hjælp fra Sullissivik i Avannaata Kommunia i Ilulissat, siger han. 

 

Timotheus Petersen i sin båd. Foto: Privat

 

- Men jeg blev afvist med et svar om, at man fra kommunens side havde hjulpet borgere ved en fejl. For kommunen måtte slet ikke hjælpe borgerne. Jeg blev vejledt om, at jeg kunne tage til Upernavik med henblik på at fremskaffe legitimation for min identitet.

Det betyder, at Timotheus Petersen så må drage til Upernavik fra Kullorsuaq - en tur med en strækning på 400 kilometer tur/retur.

For Timotheus Petersen vil meget gerne nå at skifte fra nemID til MitID rettidigt, og inden måneden er omme. Ellers får han udsigt til stort besvær med at forvalte sin egen økonomi fra 1. november.

Bygdesammenslutningens formand: Hjælp os!

Så nu råber bygdesammenslutningen KANUNUPE’s formand Karl Petersen vagt i gevær. Han kræver lempelser i forbindelse med overgangen fra NemID til MitID og at der skal iværksættes ekstraordinær hjælp til borgerne.

han tænker især på ældre og svagt gående mennesker:

- Hver gang vi henvender os til borgerservice Sullissivik, bliver vi mødt med gentagne krav om at fremvise pas eller kørekort, og hvis vi ikke kan fremvise gyldig legitimation, bliver vi afvist, det er meget frustrerende!, siger han.

Grønlandsbanken forstår frustrationen

Administrationsdirektør i Grønlandsbanken Carsten Th. Pedersen forstår godt Kars Petersens frustrationer:

- Der er udfordringer, også udfordringer vi desværre havde ret i, da vi forudså dem. Vi mangler at få flyttet nogle kunder og få givet kunderne MitID. Det er cirka 4.900 kunder, vi mangler, og halvdelen af dem bor i bygder og byer i yderdistrikter, hvor vi ikke har filial, siger Carsten Th. Pedersen til KNR.

LÆS OGSÅ Grønlandsbanken: Myndighederne hjælper ikke nok til med MitID

Han opfordrer kommunerne til hurtigst muligt at fremskaffe autorisation til at kunne udstede MitID. For kommunerne i landet skal, på lige fod med Grønlandsbanken og andre pengeinstitutter, have en autorisation for at kunne udstede MitID til borgerne.

Men kun Kommuneqarfik Sermersooq har sådan en autorisation. Borgerne i kommunen kan derfor komme i gang med MitID uden besvær.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl