Statsministeren vil til Grønland og sige undskyld til eksperimentbørnene

Mette Frederiksen er i dialog med formanden for Naalakkersuisut om at komme til Grønland.
- Jeg hører, at der er en fælles interesse i, at vi også fysisk får understreget den undskyldning, som jeg mener, berettiget er givet, for den gruppe af såkaldte eksperimentbørn, svarede Mette Frederiksen til Aki-Mathilda Høegh-Dam. Foto © : Scanpix
Skrevet af Mathies Hvid Toft
11. november 2021 05:47

Meget tyder på, at statsminister Mette Frederiksen (S) kommer til Grønland for at give en officiel mundtlig undskyldning til de 22 eksperimentbørn.

I 1951 blev de sendt til Danmark som en del af et opdragelsesforsøg, hvor de skulle gøres danske. Derefter skulle de sendes hjem til Grønland igen for at være rollemodeller. I dag lever blot seks af dem. 

Under en spørgetime i Folketinget tirsdag spurgte Siumuts folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam til, om der er planer om en mundtlig fysisk undskyldning. Og det er der, lød svaret fra Mette Frederiksen.

Eksperimentbørnene 

De 22 eksperimentbørn blev sendt til Danmark fra Grønland i 1951.

De havde hovedrollen i et opdragelsesforsøg, hvor målet var at gøre børnene mere danske, så de kunne vende tilbage til Grønland som rollemodeller.

Men da de kom hjem igen, havde de glemt deres sprog og måtte ikke bo hos deres familier. I stedet blev de placeret på et børnehjem i Nuuk. 

6 af de 22 lever i dag. De er omkring 80 år. 

- Ja. Jeg hører, at der er en fælles interesse i, at vi også fysisk får understreget den undskyldning, som jeg mener, berettiget er givet, for den gruppe af såkaldte eksperimentbørn, der har oplevet meget, meget alvorlige konsekvenser af de beslutninger, der blev truffet dengang, sagde Mette Frederiksen.

I dialog med formand for Naalakkersuisut om arrangement 

Sidste år gav Mette Frederiksen en officiel undskyldning som Danmarks statsminister til eksperimentbørnene. Men det var en skriftlig undskyldning, der skete i forbindelse med, at der blev udgivet en fælles historisk udredning om de 22 børn sammen med Naalakkersuisut.

- Vi kan ikke ændre på det, der er sket. Men vi kan tage ansvaret på os og undskylde over for dem, som vi burde have passet på, men svigtede, lød det i en pressemeddelelse fra Statsministeriet dengang.

LÆS OGSÅ Eksperimentbørn: Mette Frederiksen giver officiel undskyldning i brev

Men Mette Frederiksen vil altså tage hertil for også at give undskyldningen fysisk på vegne af Danmark.

- Derfor er jeg også i kontakt med formanden for Naalakkersuisut i forhold til, hvornår et fysisk arrangement kan gennemføres, og det, vil jeg mene, er bedst at gennemføre i Grønland, svarede hun videre Aki-Mathilda Høegh-Dam.

Ikke nærmere tidshorisont for undskyldning

Der kom dog ikke yderligere informationer om, hvornår det arrangement vil finde sted.

KNR har kontaktet formandens Departement for at høre nærmere. Her henviser departementets pressemedarbejder, Uiloq Mathæussen, til Statsministeriet.

Statsministeriet er endnu ikke vendt tilbage på KNR’s henvendelse.

 

Foto © : Scanpix

Aki-Mathilda Høegh-Dam spørger statisministeren, om hun vil sige undskyld til de få nulevende eksperimentbørn. Foto: Scanpix