Stadig utilfredshed i udvalg efter undskyldning fra formand
Tirsdag eftermiddag udsendte formanden for Finans- og Skatteudvalget, Peter Olsen, en pressemeddelelse, hvor han undskyldte for sine udtalelser knap to uger forinden, da de sydgrønlandske turistoperatører fik afslag på hjælpepakker.
Han har nu indset, at udtalelserne kunne misforstås.
Peter Olsen blandede nemlig fiskere og fangere ind i det og sagde, at fiskerne og fangerne i syd ikke ville få hjælp uden en hjælpepakke - hvilket ikke var sandt, da de hørte ind under en anden ordning.
Undskyldningen faldt efter en uge med et utal af møder i udvalget, hvor udvalgsmedlemmerne forsøgte at nå til enighed, og hvor de andre medlemmer ifølge KNR's oplysninger ønskede at udsende deres egen udtalelse.
I denne ville de også berigtige Peter Olsens usande oplysninger, men samtidig også kritisere, at han fortalte om, hvordan der var blevet stemt på et lukket udvalgsmøde.
Problemet var bare, at intet kunne sendes ud uden Peter Olsens underskrift, fordi han er formand for udvalget.
Undskyldning er ikke nok
Derfor er det også nogle enormt utilfredse medlemmer, KNR taler med dagen derpå. Blandt andet formand for Demokraatit Jens-Frederik Nielsen:
- Den korrigeren, vi havde behov for, blev aldrig sendt ud. Jeg synes formanden har ageret på en meget uansvarlig måde. Og det er ikke nok at gå i pressen og sige undskyld, siger Jens-Frederik Nielsen.
Også Naleraqs formand Pele Broberg er utilfreds med, at der blev udsendt en pressemeddelse, som ikke stemte overens med resten af udvalgets udlægning:
- Det her vidner om magtfuldkommenhed fra partiet og personen. Jeg accepterer ikke denne her form for flertalstyranni, hvor man pakker det ind på en måde, som ikke afspejler sandheden.
Og særligt det, at Peter Olsen ikke undskylder for at have fortalt om hemmelige afstemninger i udvalget, falder i særlig grad Pele Broberg for brystet:
- Vi kan se, at vores udtalelser og stillingstagen er blevet brugt i en intern magtkamp i koalitionen. Det gør, at vi ikke vil være lige så ærlige og direkte fremover i udvalget.
Formanden bør forlade posten
Men på trods af utilfredsheden tyder alt dog på, at katastrofen er afblæst for en stund, og at koalitionen igen har fundet en form for fodfæste og formået at udnytte deres flertal.
Men det er langt fra alle, som har genvundet tilliden til Peter Olsen - tværtimod:
- Det er en meget alvorlig sag, når man lyver som udvalgsformand og ændrer udtalelser og tilføjer ting, som aldrig har været en del af forhandlingerne. En naturlig følge burde være, at man trækker sig som formand, mener Pele Broberg.
Og for Jens-Frederik Nielsen er der intet, Peter Olsen kan gøre lige nu, som kan genskabe tilliden:
- Det tager tid, og den ageren, han har vist, hvor han prøver at fremføre sagens indhold på en misforstået og ugennemlæst måde, gør, at jeg ikke har tillid til, at han i fremtiden vil kunne agere anderledes.
- Det løser ikke noget for udvalget, at Peter siger undskyld. Så jeg mener, at han bør tage ansvaret og give posten videre til en anden.
Afslutning på en uforløst sag
Selvom det ærgrer oppositionspolitikerne, at sagen umiddelbart er nået sin afslutning, tager de det til efterretning og fortsætter deres arbejde:
- De har jo et massivt flertal i koalitionen - også i udvalget. Men jeg må også understrege, at jeg ikke kan have tillid til en formand, som ikke kender reglerne og forstår forretningsordenen, fortæller Jens-Frederik Nielsen.
Heller ikke Naleraqs Pele Broberg har tænkt sig at gøre mere i sagen, siger han:
- Flertallet i koalitionen bestemmer, hvem der skal være formand. Min lektie er, jeg ikke skal tage det for gode ord, når de siger, de vil gøre det rigtige. De skal nok selv finde ud af, hvad det rigtige er.
- Jeg har lært min del og må erkende, at etik og moral åbenbart ikke er følgesvende i politik, afslutter Pele Broberg.
KNR forsøger at få fat i Peter Olsen for at få hans kommentarer til hele sagen.