Inuktitut: Sprogundervisning i Nunavut får hård kritik

En ny rapport påpeger store mangler i Nunavuts uddannelsessystem med hensyn til undervisning i inuktitut. Kvinden bag rapporten kalder forholdene for et kulturelt folkedrab.

Aluki Kotierk er præsident for Nunavut Tunngavik, som har set på sprogundervisningen i Nunavut. Hun udtaler ved udgivelsen af rapporten, at Inuktitut ikke, som det ellers var ønsket, er blevet det dominerende sprog, men snarere det underordnede sprog i Nunavut.

Ifølge CBC News kalder hun det ligefrem et kulturelt folkedrab.

Nunavut Tunngavik er den organisation, der er ansvarlig for at overvåge, at den aftale, der blev lavet ved oprettelsen af Nunavut, bliver overholdt.

Der er ikke sproglærere nok

Aftalen lovede blandt andet at genoplive og udbrede brugen af sproget inuktitut i Nunavut.

Aluki Kotierk siger videre, at selv om regeringen sikkert ikke bevidst prøver at gøre Inuktitut til et mindre vigtigt sprog, så er det ved at blive det, fordi der ikke kommer nok finansiel støtte fra regeringen til sprogundervisning.

Et andet stort problem er, at der ikke er sproglærere nok til at udbrede og genoplive sproget, siger Aluki Kotierk.

Nunavuts undervisningsminister, David Joanasie, forklarer at Nunavut er ved at udvikle en 10-årig plan for at tiltrække lærere og andre ressourcer til sprogundervisningen.

- Men, det er ikke kun skolerne, der er ansvarlige for brugen af Inuktitut. Det er noget, vi alle er ansvarlige for i vore familier og i dagliglivet, siger David Joanasie til CBC News.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt