Spanien: Østjerusalem skal være Palæstinas hovedstad

Premierminister Sánchez forklarer, hvad Spaniens anerkendelse af palæstinensisk stat omfatter.
- Anerkendelsen af en palæstinensisk stat er ikke kun et spørgsmål om historisk retfærdighed. Det er også et grundlæggende krav, hvis vi alle skal kunne opnå fred, siger Sánchez. Foto © : Thomas Coex/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
28. maj 2024 14:07

Spanien vil anerkende en palæstinensisk stat, der omfatter Gazastriben og Vestbredden. Den skal ledes af en national regering med sæde i hovedstaden Østjerusalem.

Det meddeler premierminister Pedro Sánchez tirsdag formiddag i en tale på nationalt tv.

Den officielle anerkendelse fra spansk side vil ske senere torsdag.

Her vil Norge og Irland følge trop med en anerkendelse af et uafhængigt Palæstina.

De tre lande meddelte allerede i sidste uge, at de ville gå den vej.

Sánchez siger, at han ikke vil gå med til, at der pilles ved de grænser for et palæstinensisk område, der blev fastlagt efter Seksdageskrigen i 1967. Medmindre alle parter erklærer sig enige.

- Anerkendelsen af en palæstinensisk stat er ikke kun et spørgsmål om historisk retfærdighed. Det er også et grundlæggende krav, hvis vi alle skal kunne opnå fred, siger Sánchez.

Dette her er "ikke imod nogen og mindst af alle Israel", siger han ifølge AFP.

- Den eneste vej at bevæge sig frem mod en løsning er, at vi alle anerkender det som den eneste mulige vej til at nå en fredelig fremtid.

Sánchez understreger, at Spanien med dagens anerkendelse samtidig tager afstand til det islamiske Hamas i Gaza. Det var Hamas, der udløste krigen i Gaza, da det angreb Israel 7. oktober.

Spanien, Norge og Irland håber, at deres initiativ vil få andre lande til at følge efter med en anerkendelse af en palæstinensisk stat.

Det russiske nyhedsbureau Tass citerer tirsdag formiddag en palæstinensisk udsending i Moskva for at sige, at Slovenien, Luxembourg, Portugal og Belgien måske snart vil gøre det samme.