Spændende verdenspremiere på "Idealisten"

Torsdag aften får Christina Rosendahls dramatisering af Thuleulykken og dens efterfølgende konsekvenser premiere i Nuuk.
Foto © : Idealisten
19. marts 2015 16:46

Filmen er en dramatisering af journalist Poul Brinks afdækning af historien om det amerikansk B-52-bombefly, som med fire brintbomber ombord styrtede tæt på den amerikanske militærbase den 21. januar 1968.

18 år efter flystyrtet vækkes Poul Brinks interesse for historien, da Thulearbejder Marius Schmidt henvender sig og fortæller om sine mange kollegers hudlidelser og kræftsygdomme.

Læs også Kom tættere på Thuleulykken forud for premieren på "Idealisten"

Gennem Brinks øjne oplever man på spændende og tankevækkende vis, hvordan han afdækkede både den danske- og amerikanske regerings forsøg på at skjule, at bombeflyet havde atomvåben ombord, som forurenede området, da det eksploderede på isen.

- Mens jeg stod udenfor og kiggede lidt over bugten, der var mørkt men meget klart vejr, og der styrtede flyet ned stort set lige i næsen fra mig, fortæller vidnet Jens Zinglersen til KNR.  Han var dengang leder af Den Kongelige Grønlandske Handel, KGH, i Thule.

Danske arbejdere blev i 1968 indsat i en gigantisk oprydningsaktion, hvor det var bemærkelsesværdigt, at der ikke var mere opmærksomhed om, at deres helbred kunne blive påvirket af de radioaktive stoffer.

Relevant for grønlændere
Minik Lynge, der så filmen til pressevisningen, mener, at den er vedkommende for det grønlandske publikum. Men han savner større medvirken fra grønlandsk side, når nu filmen handler om det, der skete i Pituffik.

- Når man tænker mere over det, så handler filmen om de to dele af rigsfællesskabet.

- Men selvfølgelig kan man undre sig over, hvorfor der ikke er større medvirken fra grønlandsk side. Overordnet vil jeg sige, at filmen er godt lavet, siger han.

Selvom Minik Lynge mener, at der er mangler, mener han også, at filmen kan være med til at starte en debat.

- Jeg synes, at det er meget interessant, at meget af filmens skildring handler om rigsfællesskabet og om en del af vores egen historie, mener Minik Lynge.

Filmen "Idealisten" har verdenspremiere i Katuaq i aften kl. 19, hvor instruktør Christina Rosendahl er til stede sammen med andre særligt inviterede. Alle vi andre må vente til den 9. april, før vi kan gå i biografen og se dramaet.