Som man spørger, får man svar

Siumuts Karl Lyberth har følt sig nødsaget til at stille en håndfuld § 37 spørgsmål til naalakkersuisut for finanser Maliina Abelsen. Dels omkring arbejdsløsheden i landet og dels omkring landets gældsætning. Alle sammen spørgsmål Karl Lyberth selv kunne have fundet svar på i løbet af meget kort tid.
Skrevet af Peter Troelsen
04. december 2012 09:27

Det kan somme tider godt undre offentligheden, hvad landets politikere bruger resurser på i deres kamp om stemmer. Et godt eksempel herpå er Karl Lyberths spørgsmål angående arbejdsløshed og statsgæld. Lyberth kunne selv, blot ved at læse de papirer medlemmerne af Inatsisartut får udleveret, have fundet svar på de fleste, og resten kunne han i løbet af under tre minutter have fundet svar på i Grønlands Statistik.

Tre af Karl Lyberths spørgsmål går på den gæld, landsstyret har. Dels ønsker han at vide, hvor mange penge der er lånt i udlandet, hvor de er lånt og hvornår lånene er optaget. Alle disse oplysninger har Lyberth kunne finde i de årlige politisk-økonomiske redegørelser, alle medlemmer af Inatsisartut får udleveret, lige så snart de udkommer.

Den samlede gæld er på 600 mio. kr., som selvstyret har lånt i Nordisk Investeringsbank over to omgange. Dels 250 mio. kr. lånt i 2010 og dels 350 mio. kr. lånt i juni i år. Begge lån er gået til finansiering af vandkraftværker, henholdsvist i Sisimiut og i Ilulissat.

Maliina Abelsen prøver på en meget afbalanceret måde at gøre Karl Lyberth opmærksom på at, det ikke var umuligt at finde oplysningerne selv, men det kan undre offentligheden, hvorfor der skal bruges mandetimer og kostbar tid hos landets politikere på at besvare spørgsmål, politikerne allerede selv ligger inde med svar på.