Sol og vind skal drive Igaliku

Nukissiorfiit håber med et pilotprojekt at spare halvdelen af dieselforbruget i Igaliku.
08. december 2015 15:17

En kombination af solpaneler, vindkraft, en batteribank og en dieselgenerator skal i fremtiden sørge for at der både er el og varme i Igaliku.

Det skriver Nukissiorfiit i en pressemeddelelse, hvor de gør det klart, at denne kombination kan fungere sikre en stabil og økonomisk attraktiv elforsyning på mindre lokationer.

 

Diesel som back up

Planen er, at Igaliku om sommeren hovedsagelig skal forsynes med el fra solpaneler og vindkraft. Fordi sol og vindkraft  ikke stabile energikilder skal der også indgå en batteribank i anlægget, så man er sikker på en jævn forsyning over døgnet.

Den eksisterende dieselgenerator vil samtidig fungere som back up til solen og vinden, men det forventes at dieselgeneratoren vil stå stille i sommermånederne, lyder det fra det selvstyreejede energiselskabet.

 

Vind og diesel til vinter

Når de korte dage kommer i vinterperioden skaber solpanelerne ikke nok energi. Til gengæld vil vinden vil stadig kunne udnyttes, og sammen med dieselgeneratoren kan det sikre lys og varme i de små hjem.

Læs også Grønland bliver grønnere

Planen er samtidigt, at batteribanken bliver opladet i løbet af dagen, hvorefter bygden forsynes fra batteribanken om natten.

Dette vil spare dieselolie, og samtidig forlænge levetiden for generatoranlægget, oplyser Nukissiorfiit.

Selskabet håber at kunne tage anlægget i brug til august 2016. Hvis projektet bliver en succes, skal anlægget også testes andre steder før en eventuel udrulning i større skala i fremtiden.