Herstedvester: Indsatte drøfter muligheden for at vende hjem

Grønlandske forvaringsdømte i Herstedvester Fængsel vil få mulighed for at blive overflyttet til Grønland. De indsatte drøfter allerede nu muligheden for at søge om, at blive overflyttet fra fængslet i Albertslund til afsoning i Nuuk, når den nye anstalt står færdig i 2019.
Foto © : KNR/Simon Uldum
Skrevet af Pipaluk Høegh
27. oktober 2017 15:21

Det fortæller to af de indsatte, som afsoner i Herstedvester Fængsel. I dag sidder der 24 indsatte i Herstedvester Fængsel i med grønlandsk baggrund. De er alle idømt forvaring på ubestemt tid. 

34-årige Aartu Kleist er en af de grønlandske indsatte i fængslet. Han blev anbragt i Danmark uden at kunne dansk og han har planer om at søge forflytning til Grønland, mens andre som 53-årige Jens Mikaelsen ønsker at blive i Danmark. Det fortalte de, da KNR besøgte dem i Herstedvester Fængsel. 

Jens Mikaelsen fortæller, at han ikke vil miste de muligheder for behandling, som der bliver tilbudt i Herstedvester Fængsel.

- Jeg savner ikke vores land. Jeg har været indsat her i snart syv år, hvor jeg arbejder med mig selv, mens jeg er her. Jeg kan forestille mig, at når jeg ankommer til Nuuk, så skal jeg begynde forfra igen, og det vil sinke mig i mine fremskridt, siger han.

LÆS OGSÅ Hvem skal betale for behandling af forvaringsdømte?

Aartu Kleist vil til gengæld gerne tilbage til Grønland. Han kunne ikke forstå dansk eller tale sproget, da han blev idømt fængselsophold i Danmark.

- Jeg fik min dom i april 2013. Det er meget smertefuldt at blive tvangsflyttet fra Grønland, og fordi jeg kun er grønlandsksproget, så bliver jeg misforstået, og jeg misforstår folk, siger Aartu Kleist.

Han forklarer, at hans manglende danskkundskaber har indflydelse på hans sagsbehandling, selvom der er tolke til rådighed i Herstedvester.

- Det er meget vanskeligt, at finde en man kan henvende sig til på grund af sprogbarrieren. Psykologen er dansk, lægerne er danske, betjentene er danske, på skolen er de danske, sagsbehandlerne er danske, siger Aartu Kleist.

Udover Aartu Kleists problemer med sprogbarriereren, så savner han den grønlandske natur og menneskene her i landet.

- Efter et stykke tid her, så er fjeldene, havet, arbejdspladsen, de imødekommende mennesker og så videre et meget stort afsavn, siger Aartu Kleist.

LÆS OGSÅ Herstedvester-indsatte må selv vælge afsoningssted

LÆS OGSÅ Idømt forvaring for vold, trusler og drabsforsøg

Jens Mikaelsen fortæller, at de grønlandske indsatte i Herstedvester drøfter den kommende mulighed for flytning, når de snakker med hinanden.

- Vi kommer ind på det ind imellem, om at det bliver indført, og nogle vil forflyttes, andre ser hindringer i det. Omkring halvdelen ønsker at flytte til Nuuk, anslår Jens Mikaelsen.

Men Jens Mikaelsen savner ikke Grønland.

- Jeg mærker ikke noget til, at jeg er væk fra Grønland, jeg har været her (i Danmark, red.) før i tiden og flertallet af min familie er her, siger Jens Mikaelsen.