Foto: Kriminalforsorgen i Grønland

Uenighed: Hvem skal betale for behandling af forvaringsdømte?

Naalakkersuisut og den danske regering er uenige om, hvem der skal betale, når forvaringsdømte i den nye anstalt i Nuuk bliver syge og skal behandles. Det oplyser Departementet for Sundhed i en mail til KNR.

Inatsisartut er under dette års efterårssamling i færd med at behandle et forslag om de forvaringsdømte, der i dag afsoner i Herstedvester fængsel i Danmark. Bliver forslaget vedtaget kan de forvaringsdømte søge om at blive overført til den nye anstalt i Nuuk, når den åbner i 2019.

Men i forbindelse med behandlingen af lovforslaget er de grønlandske og danske myndigheder blevet uenige. Spørgsmålet er, hvem der skal betale for behandlingen, hvis de forvaringsdømte bliver syge, når de sidder i anstalten i Nuuk.

Den danske regering mener, at det er op til det grønlandske sundhedsvæsen at stå for behandlingen, hvis foreksempel en forvaringsdømt brækker en arm eller skal have medicin.

LÆS OGSÅ Herstedvester-indsatte må selv vælge afsoningssted

Men Naalakkersuisut mener ikke at opgaven med at betale for behandling af forvaringsdømte blev hjemtaget, da resten af sundhedsvæsnet blev hjemtaget i 1992. Og derfor er der ikke afsat penge til det i landets sundhedsvæsen, skriver Departementet for Sundhed.

Naalakkersuisut venter nu på, at Justistministeriet svarer på påstanden om, at området ikke var med i hjemtagelsen af sundhedsområdet.

Justitsministeriet bekræfter overfor KNR, at der er drøftelser mellem Kriminalforsorgen og Naalakkersuisut, men undlader at komme med yderligere oplysninger.

LÆS OGSÅ Byggeriet af anstalten forsinket igen

Det er ikke lykkedes KNR at få oplyst - fra hverken grønlandsk eller dansk side - hvor store udgifterne er til behandling af forvaringsdømte.

Både fra Grønland og Danmark oplyses dog, at man forventer at have afklaret ansvaret for betaling af de forvaringsdømtes sundhedsudgifter inden anstalten i Nuuk tages i brug i 2019.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt