Småskala-mineejere spændt før USA-tur

Ilannguaq Lennert Olsen skal snart til USA og forsøge at sælge grønlandske smykkesten. Men tjener han penge på det, må han ikke beholde dem, før råstofstyrelsens procedurer for smykkestensindtægter er klar.
22. januar 2015 15:47


Rubiner, tugtupit og andre grønlandske smykkesten. Det er hvad Ilannguaq Lennert Olsen og hans tre forretningspartnere har fyldt kufferten med, når de på mandag tager to uger til Arizona, USA.

I dag fremstilles de fleste smykkesten kunstigt på fabrikker, og Grønland er et af de få steder i verden, hvor man kan finde de ægte sten i naturen.

Læs også 

- Mit største håb er, at vi laver reklame for os selv dernede i USA, og at vi fremviser vores sten og får skabt nogle kontakter og i det hele taget lærer, hvordan denneher branche er skruet sammen, siger Ilannguaq Lennert Olsen.

 

Procedurer ikke klar

Han skal sammen med sine partnere skabe kontakter og at få vurderet deres grønlandske sten. De andre, som er med i projektet, er, Hans Henrik Berthelsen, Aqqaluk Kreutzmann og Miki Mølgaard. 

Men hvis de fire får solgt nogle sten i Arizona, så kommer pengene til at ligge i et pengeskab hos råstofstyrelsen i Nuuk, siger. Ilannguaq Lennert Olsen. Reglerne for småskalaudvinding er nemlig ikke 100 procent færdige endnu.

 

Jager drengedrøm

- I og med vi er dem, der er længst fremme med småskalaarbejdet, så skal råstofstyrelsen snart til at beslutte, hvordan procedurerne for at betale skat og royalties skal være. Det ved vi ikke endnu, siger småskalaminøren, som i 2012 blev færdiguddannet arktisk ingeniør fra DTU. Han arbejdede hos Inuplan i to år, hvorefter han i januar sidste år sammen med de tre andre besluttede at jagte en drengedrøm om at finde ædelsten i fjeldet.

 

Få konkurrenter

Nu gælder det om at få papirerne på plads og finde ud af, om der er nogen i udlandet, der er interesserede i at købe sten fra vores land. Lige nu er der kun en håndfuld personer, som har søgt og fået tilladelse til personligt at udvinde ædelsten (småskala).

- Vi har jo egentlig ikke nogen konkurrenter. De eneste, jeg kan komme i tanker om, er TNG (True North Gems), forklarer Ilannguaq Lennert Olsen, der i øvrigt har sluttet sig til lykkejægerne bag tv-serien Ice Cold Gold, så de fire grønlandske småskalaminører bliver altså ikke alene om at promovere jagten på rigdom i Grønland, når de besøger den internationale messe i næste uge.