Slagteri skal samarbejde med kommune om stabil arbejdskraft

Mangel på stabil arbejdskraft i Narsaq gør det vanskeligt for at slagteriet Neqi A/S kan håndtere slagteriaffald.
Med restdelene af et lam på 30 kg, skal der for eksempel laves omkring 2 kg hundefoder og hundesnacks. Foto © : Neqi A/S
Skrevet af Malik Brøns
12. juni 2020 17:43

Slagteriet i Narsaq, Neqi A/S, har haft svært ved at tiltrække stabil arbejdskraft.

Det har gjort det svært for Neqi A/S at leve op til kravene i en aftale, som slagteriet indgik sidste år med Departementet for Natur og Miljø.

Virksomheden har derfor indledt et samarbejde med Kommune Kujalleq. Målet er at ansætte arbejdssøgende fra Narsaq og andre byer i kommunen.

- Kommunen vil bl.a. arbejde med at opkvalificere og støtte arbejdssøgende i byen, hvilket har resulteret i, at Neqi A/S nu tager 5 medarbejdere ind på revalideringsordningen, skriver Ole Vestergaard fra Neqi A/S i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Gode tal hos Neqi A/S

Ifølge aftalen med Departementet for Natur og Miljø skal slagteriet håndtere ikke-spiselige dele af slagtede lam og får.

Manglen på stabil arbejdskraft har dog gjort det svært for slagteriet at håndtere den del af aftalen, hvor der skal laves hundefoder af restprodukterne.

- Når indtogtningen er i gang, og lammene er kommet til Narsaq, kan man ikke bare sænke tempoet, slagtningen skal fortsætte, så det var en absolut nødvendig prioritering, siger Ole Vestergaard.

Slagteriaffald skal reduceres

Før aftalen mellem Neqi A/S og Departementet for Natur og Miljø fra sidste år gravede man omkring 9,3 kilo ned som affald ved dumpen for hvert lam. Men efter af talen med departementet er indgået, må slagteriet kun nedgrave omkring 2,2 kilo.

LÆS OGSÅ Mange kunder til kartofler fra Neqi A/S, når kvaliteten forbedres

Med restdelene af et lam på 30 kilo, skal der for eksempel laves omkring 2 kilo hundefoder og hundesnacks. 4,7 kilo skal være flydende affald i havet, og der skal forbrændes 1,3 kilo.

Derudover er der omkring 5 kilo, som Neqi A/S kalder for biprodukter. Det er lever, hovedet og skindet.

Når det er håndteret, er der omkring 15,5 kilo lammekød, som er klart til at blive skåret op.

- Samlet set henover én slagtesæson med ca. 20.000 slagtede lam og får svarer det til, at slagteri-affald formindskes med omkring 100 tons, siger Neqi A/S’ fabrikschef, Ole Vestergaard i en pressemeddelelse.