Slagsmålet om royalties fortsætter

IA vil tjene penge på selskabsskatten, når der kommer storskalaprojekter her i landet, imens Siumut længe har advokeret for omsætningsroyalties. Under valgkampen har der, ved stort set hvert eneste valgmøde, været spørgsmål i den retning, og nu melder det samlede kandidatfelt hos IA ud i en pressemeddelelse.
Skrevet af Peter Troelsen
23. februar 2013 06:50

Vi ønsker alle et økonomisk selvstændigt land. Men for at denne drøm kan blive til virkelighed skal vi først have nye indtægter til landet – og det kræver udenlandske investorer og selskaber til råstofsektoren. Uanset hvordan vi vender og drejer det, så har vi ikke råd til selv at stå for efterforskningen og senere hen udvindingen af vores ressourcer.

Vores økonomi er alt for lille til at indgå i dette, for det kræver adskillige millioner – om dagen. Udenlandske investorer og selskaber er således en nødvendig del af vores drøm og tankerne om et grønlandsk udvindingsselskab er urealistisk.

-En omsætningsroyalty er en model, hvor selskaberne betaler en vis procentdel af deres samlede indtægter til Råstoffonden, uanset om der er overskud i den pågældende mine eller ej. Denne model øger udgifterne for selskaberne i de første år af minens levetid, og netop de første år af en virksomheds levetid er sårbare økonomisk, for der er flest udgifter. Det kan vi selvfølgelig vælge at være ligeglade med. Men hvis vi reelt ønsker en mineindustri kan vi ikke lukke øjnene for, at også investorerne har behov, fastslår kandidaterne fra IA.

Inuit Ataqatigiit har hele tiden været åbne for at vi i fremtiden kan sammensætte vores beskatning på råstofområdet anderledes. Derfor har vi også sikret at der nu er nedsat et råd af internationale eksperter, der skal rådgive om den mest optimale sammensætning af beskatningen og kontrollen på råstofområdet. For uanset hvordan vores beskatning er sammensat, og uanset om vi anvender selskabsskatter eller omsætningsroyalty, så vil der være udfordringer forbundet med skatteinddrivelsen.

-Inuit Ataqatigiit mener at royalties skal bruges når det strategisk er bedst og det mener vi ikke er nu. Vi ønsker også at styrke kontrollen og tilsynet med selskabernes skatteindbetalinger, ja til løbende at vurdere om vores beskatning rammer plet og ja til at skabe et investeringsmiljø, der rent faktisk udmønter sig i arbejdspladser og skattekroner. Fordi nul miner er lig med nul arbejdspladser og nul indtægter. Det handler ikke om at tækkes selskaberne, men om at holde fokus på målet og turde satse langsigtet, skriver IA kandidaterne i deres fælles pressemeddelelse.