Skrækbilleder i antirygekampagne

»Rygning forårsager dødelig lungekræft«. Teksterne på cigaretpakkerne her Grønland er skrevet på både grønlandsk og dansk, og budskabet er hverken til at overse eller tage fejl af.
Skrevet af Karsten Sommer
10. februar 2012 07:02

Men hvis Naalakkersuisut ønsker det, så vil der i fremtiden blive brugt mere hårdtslående anti-ryge-argumenter på cigaretpakkerne.

Ihvertfald kommer der fra i næste uge - nærmere bestemt 15. februar - drabelige billeder på cigaretpakkerne i Danmark, billeder som skal gøre det endnu mere umuligt for rygere at negligere faren ved deres pulsende adfærd.

Et af dem viser to lunger. Den ene rask og lyserød, en ikke-rygerlunge og så en tjæresort, og tydeligt medtaget rygerlunge.

De ubehagelige fotos er allerede praksis i mange lande rundt omkring i verden, og at det nu også kommer til Danmark skyldes en beslutning fra den tidligere regering, der har tilsluttet sig et EU-direktiv, om brug af skræmmebillederne, hvis det enkelte EU-land ønsker det.
Her i Grønland er der dog endnu ikke taget beslutning om billederne også skal indføres her.

- Det er Naalakkersuisut der skal bestemme om det samme skal indføres her, siger souschef i Departementet for Sundhed, Julie Præst Wilche.

Så indtil videre kan de grønlandske rygere slippe for at se på de 14 forskellige skræmmebilleder, som EU har lagt frem til fri afbenyttelse, og som tobaksindustrien fremover er forpligtet til at bruge i Danmark.

Her i landet oplyser Naalakkersuisoq for Sundhed Agathe Fontain i et §37-svar til Siumuts Malik Berthelsen, at billedadvarsler indgår som en mulighed i en kommende national rygestrategi.