Skimmelsvamp: Der bliver ikke bygget en ny skole foreløbig
Skimmelsvamp og et utæt tag, vægge og vinduer, er noget af det, eleverne på Atuarfik Kilaaseeraq i Maniitsoq bliver mødt med, når de går i skole.
Det skyldes blandt andet, at vandet fosser ind i kælderen, når der er tidevande, og skolen ligger tæt ved vandkanten.
Derfor er seks klasseværelser og biologilokalet nu lukket, viser en rapport fra maj i år.
En gruppe forældre kræver nu, at der bliver bygget en ny skole, men som det ser ud lige nu, er det ikke et ønske, Qeqqata Kommunia kan imødekomme.
LÆS OGSÅ Skimmelsvamp: Forældreråd i Maniitsoq vil have en helt ny skole
Det siger Evelyn Mølgaard (S), der er formand for Uddannelsesudvalget i Qeqqata Kommunia.
- Der er ikke planer om byggeri af en ny skole, men kommunalbestyrelsen har godkendt, at der bliver afsat i alt 71 millioner kroner til en totalrenovering. Den er planlagt til at starte i midten af 2024, hvis tingene går efter planen, siger hun til KNR.
Dårlige muligheder for nyt byggeri
I 2018 overtog Qeqqata Kommunia ansvaret fra Selvstyret for renoveringsopgaven af skolen. Hvert år er der øremærket 13,7 millioner kroner til renoveringen gennem Selvstyrets årlige bloktilskud til kommunen. Pengene er nemlig blevet brugt på en anden skole.
Men spørgsmålet er, hvorfor kommunen ikke vil bygge en ny skole i stedet?
Ifølge Evelyn Mølgaard er der flere udfordringer forbundet med at bygge en helt ny skole fremfor at renovere den gamle.
- Der er ikke gode muligheder for at bygge nyt i Maniitsoq lige nu, da man stadig er i gang med at jordarbejde på arealerne til en ny bydel i fremtiden. Og hvis vi skal vente på, at de er færdige, så kommer vi til at vente endnu længere på byggeri af en ny skole, siger Evelyn Mølgaard.
Hun fortæller, at kommunen har gode erfaringer med at renovere Minngortuunnguup Atuarfia i Sisimiut. Og det er et eksempel kommunen gerne vil følge i Maniitsoq.
- Vi har renoveret Minngortuunnguup Atuarfia i Sisimiut, hvor vi har fået rigtig gode erfaringer med genbrug af materialerne, for eksempel genbrug af cement. Det har betydet, at vi nu har en meget flot skole, siger Evelyn Mølgaard.