Skiløbere i Qeqertarsuaq: Vi tror først på det, når liften står færdig

En kommende skilift i Qeqertarsuaq har fået penge fra kommunen til at blive bygget færdig, og det glæder formanden for den lokale skiklub.
- Skiliften er absolut nødvendig hvis vi nogenlunde kan køre tidssvarende, den er også nødvendig for at følge med i de nationale mesterskaber, siger formanden for DSP, skiklubben i Qeqertarsuaq. Foto © : Felix Olrik
Skrevet af Andreas Wille
08. december 2021 15:02

Kommune Qeqertalik har planlagt at afsætte flere penge til en kommende skilift i Qeqertarsuaq, og det glæder formand i den lokale skiklub, Kale Mølgaard.

Skiliftprojektet har i mange år været undervejs, og formanden vil vente med at juble indtil liften står helt færdig.

- Selvfølgelig er det betryggende for os skiløbere, det ser endelig ud til, at den kommer til at blive bygget færdig. Men vi vil først se den stå færdig før vi tror på det.

Det siger formand for DSP, Kale Mølgaard.

LÆS OGSÅ Skilift i Qeqertarsuaq får bevilling – igen

For færdiggøre et skiliftsprojekt, der er strandet, har Kommune Qeqertalik sat to millioner kroner til projektet til næste år. Den nu nedlagte Qaasuitsup Kommunia købte tilbage i 2016 en brugt skilift fra Østrig. Politikkerne budgetterede dengang med, at køb, logistik og installering af skiliften ville koste 600.000 kroner.

Men pengene rakte langt fra. Projektet har indtil nu kostet 11 millioner kroner. 18 gange dyre end det oprindelige budget. Og alligevel er liften ikke i brug endnu.

For i 2019 blev arbejdet blev stoppet, og nu er det samlede pengeforbrug løbet op i 13 millioner kroner.

Ifølge kommunalpolitikker fra Inuit Ataqatigiit og formand for udvalget, Timi Tarnilu, så har det været et dyrt projekt, der ikke er blevet sat ordentlig gang i arbejdet.

- Grunden er, at arbejdet med skiliften ikke har været projekteret overhovedet, siger Karl Thue Nathanielsen.

Skiliften står og venter højt oppe på bjerget

Den kommende og brugte skilift ligger lige nu på bjerget ved Qeqertarsuaq på 700 meters højde.

Skiliften blev købt af kommunen til de omkring 50 medlemmer i skiklubben. Uden en fungerende skilift, så kan man ikke afholde konkurrencer, siger Kale Mølgaard.

- Skiliften er absolut nødvendig hvis vi nogenlunde kan køre tidssvarende, den er også nødvendig for at følge med i de nationale mesterskaber, siger formanden for DSP, skiklubben i Qeqertarsuaq.

Skiløberne i Qeqertarsuaq bliver i dag kørt op ad skibanen med en snescooter.