Skilift i Qeqertarsuaq får bevilling – igen

Kommunalpolitikkerne gav tilbage i 2016 penge til en skilift til alpine skiløberne. Men den dag i dag kan liften ikke benyttes. Nu har Kommune Qeqertalik sat penge af i næstes år budget til at færdiggøre arbejdet.
- Jeg ønsker at, den blev færdige i 2022, siger Karl Thue Nathanielsen. Foto © : Felix Olrik
Skrevet af Andreas Wille
07. december 2021 05:39

Alle kommunalpolitikkerne i Kommune Qeqertalik har godkendt budgettet til næste år.

Politikkerne har igen forhøjet bevillingen til den kommende skilift i Qeqertarsuaq. Det fortæller kommunalpolitikker fra Inuit Ataqatigiit og formand for udvalget, Timi Tarnilu.

- Alle vi medlemmer er enig om, at bevilge to millioner kroner. Politikerne mener, at pengene er nok til, at arbejdet med liften kan blive gjort færdig. Det er på tide at gøre den færdig, siger Karl Thue Nathanielsen.

Den nu nedlagte Qaasuitsup Kommunia købte tilbage i 2016 en brugt skilift fra Østrig. Politikkerne budgetterede dengang med, at køb, logistik og installering af skiliften ville koste 600.000 kroner.

18 gange dyre end budget

Men pengene rakte langt fra. Projektet har indtil nu kostet 11 millioner kroner. 18 gange dyre end det oprindelige budget. Og alligevel er liften ikke i brug endnu.

For i 2019 blev arbejdet blev stoppet, og nu er det samlede pengeforbrug løbet op i 13 millioner kroner.

Karl Thue Nathanielsen forklarer, at arbejdet med skiliften ikke har været forberedt godt nok.

- Grunden er, at arbejdet med skiliften ikke har været projekteret overhovedet.

Skal undersøges 

De to millioner kroner, som kommunen nu har afsat til projektet skal bruges til at købe de sidste materialer, og til at undersøge om de bærende master kan holde liften.

Efter planen kommer en nordmand, der har viden om sklifte til Qeqertarsuaq i januar måned og tjekker liften. Og derefter udbyder kommunen arbejdet, så en entreprenør kan starte arbejdet igen.

Men hvornår skiløberne i Qeqertarsuaq kan skifte deres snescooter ud med skiliften, kan de folkevalgte ikke sige noget om:

- Jeg ønsker at, den blev færdige i 2022, siger Karl Thue Nathanielsen.

Han oplyser også, at der kommer en bevilling på en millioner kroner hvert år fra 2023, som skal bruges til skiliftens drift.