Sjældne jordarter knap så sjældne

Sjældne jordarter er knap sjældne, som de var sidste år. Derfor falder de i pris, hvilket gør at Kvanefjeldet kan blive knap så guldrandet forretning som det australske mineselskab Greenland Minerals & Energy, GME, nok går og håber. Det skriver Ingeniøren.dk i dag.
24. april 2013 12:03

GME, der håber, at starte produktion om fire år af blandt andet sjældne jordartsmetaller fra Kvanefjeld i Sydgrønland, må belave sig på, at markedet allerede nu er langt mindre sultent efter de sjældne metaller, end det var tilfældet for et år siden.

Det vil uundgåeligt føre til prisfald på de efterspurgte mineraler, mener Dansk Industri, der dog stadig kraftigt opfordrer Europa til at etablere udvinding af de sjældne jordartsmetaller, for at slippe ud af afhængigheden af Kina.

Peter Bay Kirkegaard fra Dansk Industri bekræfter overfor Ingeniøren, at prisen på jordartsmetallerne i fjor faldt til et lavere niveau, samtidig med at den kinesiske andel af verdensmarkedet faldt fra 95 til 87 procent, fordi amerikanerne også er begyndte at producere.

- Verdenshandelsorganisationen WTO har lagt sag an mod Kina på vegne af EU, USA og Japan. Det har nok fået kineserne til lidt mere villigt at stille råstofferne til rådighed for hele verden. Desuden findes de sjældne jordarter i rigelige mængder, forklarer Peter Bay Kirkegaard.

Han gør det dog klart, at bryde det kinesiske monopol ikke er sådan lige til at bryde. Da hele den meget miljøbelastende produktionskapaciteten fortsat ligger i Kina.

I forhold til priserne skal man heller ikke lukke øjnene for, at Kvanefjeld-projektet vil få dem til at falde yderligere. Det sydgrønlandske projekt har nemlig kapacitet til at levere omkring 10 procent af den globale årlige produktion.

- Det vil medføre prisfald, forudser Peter Bay Kirkegaard, der dog påpeger, at det er vigtigt at skabe proces-alternativer i Europa for at mindske afhængigheden af kinesiske leverandører, der erfaringsmæssigt ikke er bange for at lukke af for leverancerne.