Siumuts lokalafdelinger efterlyser en mere inddragende formand

Ingen vil afsløre, hvem de har tænkt sig at stemme på til weekendens formandsvalg.
Sidste weekend var der møde i Siumut Nuuk, hvor Vivian Motzfeldt og Erik Jensen holdt oplæg. Kim Kielsen var også kortvarigt med til mødet. Foto © : KNR / Malik Brøns
26. november 2020 05:02

Der er ikke længe til, at Siumuts partimedlemmer omsider skal stemme om, hvem der skal være deres formand.

Det skal ske til et noget forsinket landsmøde i Nuuk den kommende weekend. To gange er mødet blevet udskudt på grund af den hærgende corona-pandemi. Men om få dage skal der være kampvalg mellem den nuværende formand Kim Kielsen, og de to udfordrere Vivian Motzfeldt og Erik Jensen.

LÆS OGSÅ Forsker: Landsleder kan blive trods formandsskifte i Siumut

Flere repræsentanter fra partiets lokalafdelinger er allerede ankommet til Nuuk. Og rundt om i landets partikontorer er der spænding.

Kom ud til bostederne

I Sisimiut har lokalformand Hans-Kristian Petrussen en klar holdning til, hvad der gør en god formand i Siumut.

- En formand skal kunne samle sine medlemmer, være lydhør og rumme alle. Formandskampen mellem Vivian Motzfeldt og Erik Jensen bliver spændende, det kommer nok til at blive en tæt resultat, siger Hans-Kristian Petrussen til KNR.

Siumuts landsmøde

På fredag starter Siumuts generalforsamling. Der vil være omkring 70 deltagere fra partiet, og det bliver holdt i Nuuk.

Kort beskrevet, lyder programmet sådan her:

Fredag: Generalforsamlingen åbnes med workshops.

Lørdag: Debat om partiets målsætninger.

Søndag: Debat, fremlæggelse af regnskab, valg til formand og bestyrelse.

Du kan følge med live her på knr.gl og KNR2 fra klokken 13 på søndag. 

Han nævner ikke Kim Kielsen, da han mener, at uro og negative reaktioner på sociale medier tegner et billede af, at den siddende formand måske kan gå hen og tabe valget.

Han ønsker ligeledes mere inddragelse af lokalafdelingerne i udformningen af partiets politik.

Den sidste del kan Qaerngâq Nielsen fra Siorapaluk skrive under på. Han har på trods af flere opfordringer kun modtaget valgmateriale fra én af de tre kandidater og håber, at Siumuts formand vil komme mere ud til bostederne.

- En formand skal være initiativrig og rumme meninger fra sine vælgere. Hvis vedkommende ikke kan komme og besøge de enkelte bosteder, er det muligt at indrage sine medlemmer igennem teknologi.

Thiiooq Knudsen sidder som lokalformand i Paamiut. Han ønsker, ligesom de andre, ikke at afsløre, hvem han agter at stemme på. Dog vil han gerne lufte, hvad han ønsker af den kommende formand.

- Vi finder det vigtigt at have en initiativrigt formand. En, der kæmper for Siumuts politik, siger Thiiooq Knudsen.

Uvejr kan give udfordringer

Spørger man i lokalafdelingen i Nuuk, så er der tilfredshed med den måde, hvorpå kandidaterne har ført valgkamp.

Sidste weekend inviterede Siumut Nuuk til brunch, hvor alle tre kandidater var inviteret til at præsentere deres visioner for de fremmødte.

Den lokale formand, Inga Dora G. Markussen, forventer sig gode ting af landsmødet. 

- Heldigvis har kandidaterne været mere synlige lige op til landsmødet. De har præsenteret sig selv og deres politiske mærkesager. Derfor kan jeg konkludere, at vi har fået meget ud af kandidaterne her på det sidste.

De sidste par dage er vejret blevet dårligt. Der er dog hjælp at hente for de medlemmer, der ikke kan komme frem på grund af uvejr.

LÆS OGSÅ Siumut Nuuk inviterer til brunch på søndag - men Kielsen har andre planer

Siumuts presseansvarlige, Miki Jensen, oplyser til KNR, at det vil være muligt at deltage digitalt eller over telefon. På den måde vil fraværende medlemmer kunne stille spørgsmål og deltager i debatterne.