Siumut og IA skyder engelsk til hjørne

Demokraternes forslag om at fremrykke den obligatoriske engelskundervisning fra 4. til 1. klasse er foreløbigt forkastet. Der mangler grundlag for at tage en beslutning, lyder det fra Naalakkersuisut.
Skrevet af Mads Pedersen
10. maj 2017 07:43

Grønlandsk er et lille sprog, der tales og forstås af meget få mennesker. Derfor er det vigtigt, at vi kan beherske dansk og engelsk på et så højt niveau, at vi forbedre vores muligheder for at vælge en uddannelse. Sådan lyder det i Nivi Olsens begrundelse i sit forslag om at fremrykke engelskundervisning fra 4. til 1. klasse.

LÆS OGSÅ Vi er ikke klar til engelsk som andetsprog

Naalakkersuisut vil dog have forslaget forkastet med den begrundelse, at Naalakkersuisut har etableret en såkaldt international ekspertgruppe, der skal komme med en række anbefalinger til, hvordan man kan forbedre sprogundervisningen og styrke børn og unges sprogtilegnelse.

Naalakkersuisut vil dog gerne tage emnet op igen til foråret 2018.

Siumut og IA enige om at grønlandsk er vigtigst

Inuit ataqatigiit er enige med Demokraterne i, at børn skal kunne tale dansk og engelsk, men mener, at det er for tidligt at starte engelskundervisning i 1. klasse.

- Vi ønsker, at vore børn starter at lære fremmedsprog, når de har fået et solidt fundament gennem deres eget sprog, skriver partiets ordfører Mimi Karlsen, der dermed indstiller forslaget til forkastelse.

LÆS OGSÅ Engelsk som andetsprog vil påvirke hele vores kultur

Siumut ønsker også at forslaget forkastes med en bemærkning om, at man allerede har forskningsmæssig viden om, at børns fremmedsprogsindlæring fremmes betydeligt ved, at deres modersmål er lært korrekt og grundigt.

Olsens forslag er sendt til 2. behandling i sit foreliggende form og skal formentligt forkastes ved Inatsisartut-afstemning den 30. maj 2017.

LÆS OGSÅ Lærere i engelsk og dansk efterlyses