Sisimiutborgere gik på gaden for Kangerlussuaq

Kangerlussuaq bidrager til hele landets økonomi og derfor skal turismen i bygden udvikles og ikke lukkes. Det var budskabet fra deltagerne i et fakkeloptog i Sisimiut lørdag.
Skrevet af Ole Pl. Petersen
12. november 2018 16:23

- Vi fra Sisimiut ved, at Kangerlussuaq har en lys fremtid, hvis der bygges en vej og vi beholder lufthavnen. Hvorfor vil de politiske beslutningstagere ikke forstå det, det er meget mærkeligt, siger en deltagerne, Tage D. Lennert.

Naalakkersuisut har endnu ikke officielt taget stilling til fremtiden for lufthavnene i Kangerlussuaq og Narsarsuaq, men nedsat to arbejdsgrupper, der skal se på mulighederne sammen med kommunerne.

Derfor vil deltagerne i fakkeloptoget give deres mening til kende, siger arrangør Juliane Enoksen.

LÆS OGSÅ Banelængden i Kangerlussuaq er stadig uvis

- Ingen melder klart ud. Derfor er det vores budskab som borgere, at Kangerlussuaq har muligheder, som den er nu, og bør bevares og udvikles turismemæssigt.

Borgmester i Qeqqata Kommunia, Malik Berthelsen siger, at han støtter en reformering af infrastrukturen i Grønland, hvis det er til fordel for økonomien, men fortsætter:

- Det jeg ikke kan støtte er, at man ønsker at udvikle andre steder og ofrer et af de steder, hvor turismen går bedst i Grønland og er i vækst. Hvis det sker, så er det ikke samlende for samfundet, men skaber splid, og det er det sidste, vi har brug for, siger han.

LÆS OGSÅ Tavshed fra Naalakkersuisut om Kangerlussuaqs fremtid

Deltagerne i fakkeloptoget påpeger desuden, at udviklingen af turismen i Kangerlussuaq ikke kun er til fordel for økonomien i Qeqqata Kommunia.

- Vi fortsætter med at støtte stedet, fordi vi kan se, at det bliver til fordel for landskassen. Det gælder ikke kun Qeqqata Kommunia, men stedet vil give indtægter for hele Grønland, siger Juliane Enoksen.

-  Folk splittes her, desværre, og det er ubehageligt, siger Tage D. Lennert.

LÆS OGSÅ Lufthavnspakke røg videre i udvalg

Over 50 personer trodsede lørdag kulden i Sisimiut og deltog i fakkeloptoget.

I Kangerlussuaq deltog omkring 70 personer i en demonstration lørdag, for at vise deres bekymring for lufthavnens fremtid.

Budskabet fra demonstrationen var et krav om, at politikerne melder klart ud, hvilken fremtid borgerne i Kangerlussuaq har.