Ilanngaassivik: SIK støtter ikke nyt betalingssystem

Fagforeningen SIK vil ikke støtte betalingssystemet Ilanngaassivik i sin nuværende form. De borgere, som bliver omfattet af systemet, vil ikke få nok penge at leve for, lyder kritikken fra fagforeningen.
- Vores medlemmer nægter ikke at betale regninger for sjov skyld. Hvis de får et valg mellem at betale en regning eller købe mad til deres børn, så er det ikke overraskende at pengene bliver brugt på børnene, siger Jess G. Berthelsen. Foto © : KNR
30. juli 2019 06:04

- Jeg mener, at rådighedsbeløbet kan være højere, den burde være på 7.000 kroner for enlige og 10.000 kroner for par, det er nemlig så dyrt at købe mad i dag, siger formanden for SIK, Jess G. Berthelsen til KNR.

Betalingssystemet Ilanngaasivik skal hjælpe med at inddrive borgernes gæld til det offentlige og ikke mindst forhindre at gælden vokser yderligere.

Et lovforslag om betalingssystemet Ilanngaassivik har for nyligt været sendt i høring af Naalakkersuisut.

Blandt høringssvarerne ligger en kritik af systemet fra SIK's formand. Han mener, at de borgere, som bliver omfattet af systemet, ikke vil have nok penge tilbage at leve for.

Det rådighedsbeløb, som Naalakkersuisut har lagt op til, bør forhøjes.

LÆS OGSÅ Hvem kan leve for 3.000 kroner om måneden?

Naalakkersuisut lægger op til et rådighedsbeløb på 4.000 kroner for enlige og 6.000 kroner for par, dog kan beløbet stige, hvis man har børn boende i hjemmet. Resten af borgerens løn skal kunne bruges til at betale regninger med.

Men ifølge SIKs regnestykke er rådighedsbeløbet altså ikke højt nok, hvis borgerne skal kunne opretholde en fornuftig levevis med hensyn til indkøb af fødevarer og andre fornødenheder.

- Vi har lavet vores egne beregninger, og vi kan se, at det ikke er nok, siger Jess G. Berthelsen.

LÆS OGSÅ Vores gæld runder snart en milliard kroner

Første gang lovforslaget om Ilanngaassivik blev sendt i høring for to år siden, foreslog Naalakkersuisut et rådighedsbeløb på 3.000 kroner for enlige.

Også dengang satte Jess G. Berthelsen spørgsmålstegn ved beløbet ved at sige: Hvem kan leve for 100 kroner om dagen? Han foreslog dengang at forhøje beløbet til 5.000 kroner for enlige. Men nu mener fagforeningen altså, at beløbet hæves med 2.000 kroner yderlige.
 

Foto © : Naalakkersuisut

 

Valg mellem regninger og børn

SIK-formanden mener, at hvis rådighedsbeløbet hæves, vil det hjælpe hans medlemmer. Han erkender dog også, at der må gøres noget for at forhindre, at borgernes gæld til det offentlige vokser yderligere, og at nogle SIK-medlemmer ikke får betalt regningerne:

- Vores medlemmer nægter ikke at betale regninger for sjov. Hvis de får et valg mellem at betale en regning eller købe mad til deres børn, så er det ikke overraskende at pengene bliver brugt på børnene, siger Jess G. Berthelsen.

Hvis rådighedsbeløbet bliver sat op til SIK's krav på 7.000 kroner for enlige og 10.000 kroner for par, vil SIK godt støtte forslaget.

- Hvis beløbet bliver forhøjet, så kan vi godt leve med det, siger Jess G. Berthelsen.

Noget tyder dog på, at det bliver en svær opgave at få nedbragt borgernes gæld til det offentlige. Ifølge Grønlands Erhverv tjener 60 procent af de borgere, som har gæld til det offentlige, tjener nemlig under 100.000 kroner om året.