SIK: Priser bør falde i takt med olieprisen

SIK vil have, at flere selskaber sænker deres priser i takt med den faldende oliepris
Skrevet af Ivik Kristiansen
13. januar 2016 13:06

Når de grønlandske oliepriser stiger, stiger priserne på varer også. Derfor bør priserne på varer også falde, når olien koster mindre. Det mener formanden for arbejder organisationen SIK, Jess G. Berthelsen.

- Nu er priserne jo faldet med hensyn til fuel fra 2014 indtil dato med 72 øre. Og det har i hvert fald ikke resulteret i, at priserne er faldet, siger Jess G. Berthelsen til KNR.

 

Burde sænke priserne

Derudover påpeger han, at lønningerne heller ikke stiger når olien bliver dyrere, og det medfører, at købekraften forringes, hvis varepriserne altså ikke falder.

Derfor mener Jess G. Berthelsen, at flere selskaber burde sænke priserne.

- Lige så snart, at PolarOil meddeler, at fuelpriserne stiger, så går der bare 2 til 3 minutter, før de store selskaber melder ud med, at man efterfølgende bliver nødt til at hæve priserne.

- Det kan så være Nukissiorfiit, det kan være Air Greenland, det kan være Arctic Umiaq Line. Og INI A/S-priserne stiger også med hensyn til varme i og med, at fuelpriserne stiger, lyder det fra Jess G. Berthelsen.

Lavere pris på varme

Fra INI A/S meddeles det, varmeregningen ligger på Nukissiorfiits bord, og henviser til dem. Og hos Nukissiorfiit blev det sent i december meddelt, at prisen på varme bliver sænket i 2016.

- Prisen på varme skal svare til olieprisen. Og i sidste år faldt olieprisen, og det slår så igennem for priserne for 2016, sagde energidirektør i Nukissiorfiit, Michael Pedersen i december.

Læs også Billigere at holde varmen

Hos Arctic Umiaq Line fremhæves det, at priserne faldt sidste år.

- Arctic Umiaq Line har i 2015 ændret prissætningen på billetter til Sarfaq Ittuk med blandt andet en reduktion på priser på kupé, så de fremover har samme prissætning som liggepladser.

- Ændringen bevirkede, at billetpriser til kupé blev reduceret med 20 procent. Til dels er det på grund af lavere oliepris, skriver direktøren af Arctic Umiaq Line, Jette Larsen i en mail, hvor det dog fremgår, at der ikke er planlagt yderligere prisnedsættelser.

 

Andre faktore spiller også ind

Direktøren forklarer, at priserne ikke kun afhænger af oliepriserne.

- Der er også andre omkostningsfaktorer, der bliver højere. Jo ældre et skib er, jo dyrere er det at vedligeholde, skriver hun.

Oliepriser er heller ikke den eneste faktor, når Air Greenland skal fastsætte deres priser. Økonomidirektør for Air Greenland skriver til KNR, at flyselskabet sikrer en væsentlig del af deres fuel ved flyvning ud af København. Det minimere de pengemæssige konsekvenser, når olieprisen stiger.

Han tilføjer, at Air Greenlands priser er faldet med 4 procent siden 2014, og vil måske falde yderligere.

- Arbejdet med prisreduktionerne vil fortsætte og derfor forventer vi yderligere prissænkninger i 2016, skriver Mogens Jensen.