SIK og Sermersooq skyder på hinanden

SIK kritiserer kommunen for at tillade udenlandsk arbejdskraft, men det er noget sludder og klæder ikke SIK, lyder svaret.
Foto © : Google Street view
06. juli 2016 06:16

SIK-kritik er ufin og forkert, lyder det fra Kommuneqarfik Sermersooq, efter fagforeningens formand under sidste uges folkemøde kritiserede kommunen for at hente udefrakommende ufaglært arbejdskraft.

- Det klæder absolut ikke SIK formanden, i dét forum, at hænge én kommune ud, siger formand for Udvalg for Velfærd, Arbejdsmarked og Erhverv, Malene Lynge.

SIK’s formand Jess G. Berthelsen holder dog fast i, at der et problem.

- Hvis du ser på de to butikker vi har i Nuuk, Brugsen og Pisiffik der synes jeg der er virkeligt mange der kommer udefra, siger SIK formanden.

Læs også SIK: nej til udenlandske kolleger i fiskeindustrien

Den kritik rammer dog langt forbi, mener Malene Lynge, som peger på at ledigheden i kommunen er på otte procent og i Nuuk fem procent.

- Jess G. Berthelsen skulle hellere koncentrere sig om, at kæmpe for en øget beskæftigelse for alle medlemmer i hele landet i stedet for helt uberettiget at revse én kommune, det er simpelthen for tyndt, siger udvalgsformand Malene Lynge.

Argumenterne preller af på formanden

Loven siger, at tilladelsen til at bruge udefrakommende arbejdskraft gives per automatik, hvis ikke kommunen har behandlet sagen inden for to uger.

I det seneste år er det dog ikke sket en eneste gang, lyder det fra kommunen, som også påpeger at de giver mange afslag. 

Jess G. Berthelsen

Foto © : KNR

- Men vi kan altså ikke give afslag, når der ikke er en lokal kandidat. Det ville ikke alene være ulovligt. Det ville også være skadeliget for de lokale virksomheder, og for landets økonomi, siger Malene Lynge.

Det får dog ikke Jess G. Berthelsen til at genoverveje sin kritik.

- Nej det vil jeg ikke, for vi har 3000 arbejdsløse i dette land og jeg mener de store kommuner i dette land skal være dygtigere til at samarbejde om arbejdssøgende, siger han.

Forstår hvor medlemmer bliver væk

Malene Lynge skyder dog tilbage på SIK og Jess G. Bertehsen, som hun mener burde opfordre sine medlemmer til at søge de job, som det i dag er svært at skaffe lokal arbejdskraft til.

- Vi oplever tit, at vi indkalder 10 ledige til en jobsamtale hos et rengøringsfirma, men kun to dukker op. Det er en af grundene til, at der i dag bliver givet arbejdstilladelser til ufaglærte fra udlandet, siger Malene Lynge.

SIK formanden kan dog sagtens forstå, at hans medlemmer ikke dukker op til jobsamtaler.

- Når man i forvejen godt er klar over, at man kun skal arbejde en fire fem timer, så er det ikke så mærkeligt, at man ikke dukker op, siger Berthelsen.