VIDEO SIK: Ansatte i sæsonbetonet arbejde udfordres af systemet

Nogle arbejdsløse skal tilbagebetale deres sociale ydelser. Og det kan være en lang og hård kamp for SIK-medlemmer.
Skrevet af Bikki P. Kleist
18. november 2014 14:06
Versionist Sara K. Jakobsen

Selvom det ikke altid er kutyme, at hjælp fra det offentlige skal betales tilbage, må nogle modtagere alligevel bruge lang tid på at få betalt deres gæld af. Blandt dem er rengøringsfolk på skolerne, som er arbejdsløse i sommerferieperioderne.

 

- Det er et problem. Personen som var arbejdsløs mens skolen var lukket, havde ellers søgt om støtte for den periode, man fik afslag, siger formanden for Grønlands arbejdsgiverforening, SIK, Jess G. Berthelsen til KNR.

 

Læs også SIK: Fokusér på den almindelige lønmodtagers vilkår

 

Der er ellers klaget om afslaget på ansøgningen om sociale ydelser til Socialankenævnet, som svarede tilbage at rengøringsfolk ved folkeskolerne, kun er arbejdsløse noget af tiden.

 

- Socialankenævnets budskab er, at personen i forvejen vidste at skolen skulle være lukket i knap tre måneder. Så kunne personen have sparet sin løn, sådan så der var nok til året rundt. Men, rengøringsfolk på skolerne får jo kun lov til at arbejde omkring fire timer om dagen, fortæller Jess G. Berthelsen.

 

Ifølge Kommuneqarfik Sermersooq bliver der lavet vurderinger ud fra forskellige forhold, før støtten udbetales. Men deltids-arbejdsløse oplever vanskeligheder ved at skulle tilbagebetale.

 

- Vores medlemmer, som har været igennem det her, har svært ved at komme op igen når de skal tilbagebetale støtten, samtidig med at de skal betale deres regninger, siger Jess G. Berthelsen.