Studie af grønlandske gletsjere udløser geologipris

Danmarks Geologipris 2014 blev lørdag tildelt professor og forskningschef Kurt H. Kjær fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet.
Foto © : GEUS
Skrevet af Laura Aggernæs
16. marts 2015 07:19

 Prisen fik han for sit ”store arbejde med at kortlægge gletsjernes historie i Grønland og Skandinavien" ved hjælp af gamle flyfotos.

Det skriver Dansk Geologisk Forening i en pressemeddelelse.

- Kurt H. Kjær så potentialet i de gamle flybilleder fra Grønland, og han har på en innovativ måde brugt disse billeder til at kortlægge gletsjernes ændringer de seneste ca. 80 år, lyder forklaringen på vinderen.

 Resultaterne er blevet publiceret i førende internationale tidsskrifter, og det store arbejde har resulteret i et uvurderligt datasæt, som efterfølgende er blevet en grundpille i grønlandsk glaciologisk forskning, skriver Dansk Geologisk Forening.

LÆS OGSÅ Forsvundne gletsjer-fotos dukket op

Som redaktør af fotobogen ”Indlandsisen - 80 års klimaændringer set fra luften” har Kurt H. Kjær desuden formidlet viden om Grønlands landskaber og klima ud til et stort publikum.

Prisen på 25.000 kr blev overrakt til Kurt H. Kjær under årsmødet i Dansk Geologisk Forening i København.

Prisen uddeles én gang om året af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) efter indstilling fra bestyrelsen for Dansk Geologisk Forening.