Asii Chemnitz NarupFoto: Jonas Fievé/KNR

Sermersooq frygter hastelov vil koste 135 millioner kroner

Naalakkersusiuts hastelov om beskatning af udefrakommende arbejdskraft i forbindelse med lufthavnsbyggerierne kan koste Kommuneqarfik Sermersooq 135 millioner kroner.

Derfor er kommunen modstander af forslaget, skriver den i et høringssvar til Naalakkersuisut.

Lovforslaget betyder overordnet at den udefrakommende arbejdskraft, der forventes at blive beskæftiget i byggerierne af lufthavnsprojekterne i Qaqortoq, Nuuk og Illulissat kommer til at betale skat udelukkende til landskassen fremfor at skatten deles med kommune og landskasse efter de gældende regler.

Kommunerne fik mandag syv timer til at indsende høringssvar, og Kommuneqarfik Sermersooq er kritisk over for lovforslaget på flere punkter.

LÆS OGSÅ Hastelov skal sikre finansiering til lufthavne

Kommunen anslår for det første at lovændringen kan koste kommunekasssen op mod 135 millioner kroner i mistede skatteindtægter. Dernæst mener kommunen, at det kan blive en glidebane, hvor andre selvstyreprojekter også skal behandles på en særlig måde skattemæssigt.

I lighed med fagforeningen SIK, er Kommuneqarfik Sermersooq bekymret for, at loven vil gøre det mere fordelagtigt at ansætte udefrakommende, da de kan slippe med en lavere skat:

- Et af de større problemer er at forslaget gør det ufordelagtigt at ansætte lokale, da de skal betale normale skatter og dermed normale og overenskomstmæssige løn. Byggeriet af lufthavnen i Nuuk vil derfor miste sin værdi som konjunkturmæssige stimuli ud i yderste led, skriver Kommuneqarfik Sermersooq i sit høringssvar.

Lovforslaget behandles af Inatsisartut i denne uge og skal endelig vedtages mandag - som er samlingens sidste dag.

Forslaget er vigtigt for Naalakkersuisut, der kæmper med at få finansieringen af lufthavnsprojekterne på plads, så de kan indgå i tredjebehandlingen af finansloven, der ligeledes finder sted mandag.

LÆS OGSÅ Hastelov sendt i lynhøring

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!