Sermersooq frygter hastelov vil koste 135 millioner kroner

Naalakkersusiuts hastelov om beskatning af udefrakommende arbejdskraft i forbindelse med lufthavnsbyggerierne kan koste Kommuneqarfik Sermersooq 135 millioner kroner.
Asii Chemnitz Narup
Asii Chemnitz Narup Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
14. november 2017 16:13

Derfor er kommunen modstander af forslaget, skriver den i et høringssvar til Naalakkersuisut.

Lovforslaget betyder overordnet at den udefrakommende arbejdskraft, der forventes at blive beskæftiget i byggerierne af lufthavnsprojekterne i Qaqortoq, Nuuk og Illulissat kommer til at betale skat udelukkende til landskassen fremfor at skatten deles med kommune og landskasse efter de gældende regler.

Kommunerne fik mandag syv timer til at indsende høringssvar, og Kommuneqarfik Sermersooq er kritisk over for lovforslaget på flere punkter.

LÆS OGSÅ Hastelov skal sikre finansiering til lufthavne

Kommunen anslår for det første at lovændringen kan koste kommunekasssen op mod 135 millioner kroner i mistede skatteindtægter. Dernæst mener kommunen, at det kan blive en glidebane, hvor andre selvstyreprojekter også skal behandles på en særlig måde skattemæssigt.

I lighed med fagforeningen SIK, er Kommuneqarfik Sermersooq bekymret for, at loven vil gøre det mere fordelagtigt at ansætte udefrakommende, da de kan slippe med en lavere skat:

- Et af de større problemer er at forslaget gør det ufordelagtigt at ansætte lokale, da de skal betale normale skatter og dermed normale og overenskomstmæssige løn. Byggeriet af lufthavnen i Nuuk vil derfor miste sin værdi som konjunkturmæssige stimuli ud i yderste led, skriver Kommuneqarfik Sermersooq i sit høringssvar.

Lovforslaget behandles af Inatsisartut i denne uge og skal endelig vedtages mandag - som er samlingens sidste dag.

Forslaget er vigtigt for Naalakkersuisut, der kæmper med at få finansieringen af lufthavnsprojekterne på plads, så de kan indgå i tredjebehandlingen af finansloven, der ligeledes finder sted mandag.

LÆS OGSÅ Hastelov sendt i lynhøring