Selvlysende søstjerner fundet i Grønlands dybe have

Forskere har gjort et finurligt fund i havet omkring Grønland. På omkring 400 meters dybde, hvor sollyset ikke trænger ned, lever selvlysende søstjerner.
Foto © : Olga Zimina/Pinngortitaleriffik
20. februar 2018 07:34

Det skriver Videnskab.dk ud fra resultater, som er offentliggjort i forskningstidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

Det er forskere ved Biologisk Institut på Københavns Universitet, der står bag studiet af søstjernerne. Lektor Anders Garm siger:

- Vores hypotese er, at de bruger lyset til at sende signaler til hinanden og måske vise, at de har lyst til at parre sig. Den er en avanceret form for kommunikation, som man tidligere ikke vidste fandt sted blandt dyr som søstjerner.

LÆS OGSÅ Det flyder med plastik i de grønlandske farvande

Forskerne ved endnu ikke, hvad der gør søstjernerne selvlysende. Men hos andre dyr med samme evne skyldes det bakterier i huden eller celler, der kan skabe lys ved hjælp af enxymet laciferaser.

I alt har forskerne undersøgt 13 arter af søstjerner på lavt og dybt vand. Og som noget andet overraskende fandt forskerne øjne på 12 ud af de 13 arter – også de, der lever på meget dybt vand. Det er sjældent, da dyr på meget dybt vand oftest mister deres evne til at se.

Forskere vil nu forsøge at sende en ubemandet ubåd ned til bundet af havet ved Grønland for at filme de selvlysende søstjerner.

LÆS OGSÅ Landets livsgrundlag skal sikres med ny lov