Seks unge anklager 32 lande for at svigte klimaet

Seks portugisere har stævnet 32 lande ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for ikke at gøre nok for at forhindre den globale opvarmning.
En land række lande gør ikke nok for at forhindre den globale opvarmning, mener et hold portugiser, som stævner 32 lande for forbrydelse mod menneskerettighederne. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Ritzau
27. september 2023 09:11

32 lande inklusive Danmark gør ikke nok i kampen for at redde klimaet.

Det mener seks portugisere, som onsdag møder op ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. De kæmper for en fremtid, hvor den globale opvarmning ikke overstiger 1,5 grader.

De repræsenteres af nonprofitorganisationen The Global Legal Action Network.

- Jeg tror, der kommer til at være 86 advokater på den anden side af lokalet mod de seks unge, som vi repræsenterer, siger organisationens topchef, Ó Cuinn.

Juridisk chef hos Institut for Menneskerettigheder i Danmark, Marya Akhtar, kalder sagen speciel.

- Det er første gang, at menneskerettighedsdomstolen skal forholde sig til, om menneskerettighederne beskytter mod klimaforandringer, siger hun.

Hvis sagen ender i klagernes favør, vil det betyde, at alle 32 stater bliver juridisk forpligtet til at styrke klimaindsatsen.

Dommen ventes at falde inden for 9-18 måneder.

De sagsøgte stater heriblandt Danmark afviser flere af sagens elementer.

FN's klimaråd spår, at den globale opvarmning rammer 3,2 grader i år 2100, hvis politik på globalt plan fortsat føres, som den var i 2020.