Se billederne: Protest mod krigen i Gaza

I dag er folk på gaden i Nuuk for at demonstrere mod det, de kalder et folkemord på palæstinensere i Gaza.
12. juni 2024 15:48

Sort, rød, hvid og grønne flag, omkring 100 mennesker i alle aldre og høje kampråb.  

Det er hvad, der møder folk i Nuuk onsdag eftermiddag, hvis de går ned af Tuapannguit mod Inatsisartut.

Der er nemlig demonstration mod krigen i Gaza. Det er en gruppe kulturaktører, som med sloganet ”Inuit for Palestine” forsøger at råbe politikerne op.

- Det vil vise, at vi fra Grønlands side tør at sige, når noget er forkert, siger Nina Kreutzman Jørgensen, som er medarrangør.

Hun mener, at Grønland har et ansvar for ikke at være stille omkring krigen og dens massive konsekvenser for det palæstinensiske folk.

Sagen kort

7. oktober brød soldater fra Hamas over grænsen mellem Israel og Gazastriben og dræbte ifølge Israel 1200 mennesker - størstedelen af dem civile.

Derudover blev 250 israelere taget til fange og ført ind i Gaza, hvor de er blevet holdt som gidsler. Det vurderes, at der er knap 100 overlevende gidsler tilbage i Gaza.

Efter det har Israel indledt et massivt militant offensiv i forsøget på at nedkæmpe Hamas. 

Mindst 35.000 palæstinensere er ifølge det Hamas-kontrollerede sundhedsministerium i Gaza blevet dræbt som følge af Israels modangreb. Flere end 13.000 af dem er børn.

Angrebene kommer som resultat af den årtier lange konflikt mellem israelere og palæstinensere om, hvem der har ret til landet.

Der bor omkring to millioner mennesker i Gaza-striben, et område på størrelse med Langeland i Danmark. 40 procent af dem er under 15 år.

Terrororganisationen Hamas har siden 2007 kontrolleret Gazastriben. Israel kontrollerer dog Gazas grænser, farvandet ud for Gaza og luftrummet over Gaza.

FN's Sikkerhedsråd stemte 10. juni for en resolution, der bakker op om en våbenhvileaftale mellem Israel og Hamas.

Hamas har accepteret resolutionen og er klar til at forhandle om de nærmere detaljer.

Gruppen bag demonstrationen har skrevet et brev til formanden for naalakkersuisut omkring demonstrationen, og de håber på at blive hørt.

- Vi håber, at han vil komme ud og anerkende det. Og vi håber, at han kræver våbenhvile, siger hun.

Manden, de prøver at råbe op, formanden for naalakkersusiut Múte B. Egede, er selv dukket op til demonstrationen. Han går bagest i gruppen bag demonstranterne. 

Formanden for naalakkersuisut går med gruppen af demonstranter gennem Nuuk. Foto © : KNR / Birgitte Kjeldsen

 

Foran Inatsisartut bliver gruppen mødt af naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, formanden for naalakkersuiust, Múte B. Egede, og formanden for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut, Pipaluk Lynge.

Demonstrationen sker på dagen, hvor FN netop er udkommet med en rapport, der konkluderer, at Israel og Hamas har begået forbrydelser mod menneskeheden.

I rapporten har FN verificeret 2141 drab på palæstinensiske børn i Gazastriben i 2023. 

FN har yderligere verificeret, at 43 israelske børn blev dræbt i Israel og på Vestbredden 7. oktober, hvor Hamas-bevægelsen angreb og tilfangetog Israelske civile.