Ocean Explorer: Se billeder og video af det strandede skib

Turisterne, der var ombord på det grundstødte krydstogtskib, fordrev ventetiden med en oplevelse for livet, da nordlys viste sig på himlen onsdag aften.
Jóhan Hendrik Garðshorn ankom sammen med sin besætning til Ocean Explorer onsdag aften. Der skulle to forsøg til, før krydstogtskibet igen kom på rette køl. Foto © : Erlendur Simonsen & Tórður Nielsen
14. september 2023 16:07

Passagererne på Ocean Explorer fik en oplevelse for livet, da de lå på grund i det nordøstlige Grønland.

Her er der ikke tale om grundstødningen og de efterfølgende knap tre døgn, hvor skibet sad fast. Men i stedet en naturoplevelse.

Naturen viste sig nemlig fra sin pæne side og gav turisterne et syn, mange drømmer om at opleve. I går aftes dansede nordlyset over den stjerneklare himmel.

- I aftes var der nordlys, og de sad alle sammen på dækket og hyggede sig og tog billeder, fortæller kaptajnen fra Tarajoq, Jóhan Hendrik Garðshorn, til det færøske medie Kringvarp Føroya.

Det grundstødte skib lå godt gemt inde i fjorden bag ved gletsjer, så der var meget stille, fortæller kaptajn Jóhan Hendrik Garðshorn. Foto © : Rune Garmund

Det var Tarajoq, der trak Ocean Explorer fri i dag. Skibet forsøgte også i går men uden held. Og derfor havde Jóhan Hendrik Garðshorn frit udsyn til passagererne  på det strandede skib i går aftes fra fiskeforskningsskibet Tarajoq fra Naturinstituttet. 

Jóhan Hendrik Garðshorn og hans besætning tilbød selv at hjælpe, så de ændrede planer og sejlede 15 timer for at nå frem.

Krydstogtskib ville bare ikke løsne sig

Kaptajnen og hans mandskab kom frem til det nødstedte krydstogtskib i går. Det lå i Alpefjord nær Mestersvig i Nationalparken i det nordøstlige Grønland med 206 personer ombord.

Kaptajn Jóhan Hendrik Garðshorn gik ombord på det grundstødte skib og lagde sammen med dem en plan for, hvordan de skulle forsøge at trække Ocean Explorer fri, fortæller han til KNR torsdag eftermiddag.

- Vi forsøgte at trække skibet i tre forskellige retninger, og det viste sig, at det ikke sad så meget fast, for det kunne godt rykke sig i forskellige retninger. Det ville bare ikke løsne sig fra bunden.

- Sådan en redning er ikke en, man bare laver, så der skulle lidt planlægning til, og tiden begyndte at være knap på grund af højvande, fortæller han til KNR.

- Vi hev i skibet i to timer, hvorefter vi blev enige om at stoppe, siger han til Kringvarp Føroya.

Video: Erlendur Simonsen & Tórður Nielsen

I dag gjorde Jóhan Hendrik Garðshorn så et forsøg igen, og som bekendt lykkedes det for Tarajoq at få Ocean Explorer på rette køl igen.

- Da vi forsøgte igen her til morgen, løsnede skibet sig, og det flyder frit. Alt ser normalt ud, og skibet er intakt, fortæller den færøske kaptajn til mediet efter episoden.

Egentlig var fiskeforskningsskibet ude langs østkysten for at samle data til forskning, da det ændrede kurs og sejlede mod det strandede krydstogtskib i stedet.

Tarajoq zig-zaggede sig op ad østkysten for at samle information til forskning, da det ændrede rute. Foto © : Foto: Marine & Freshwater Research Institute

Strandet i knap tre døgn

Det grundstødte skib lå stille i knap tre døgn, og forsøgte flere gange at komme fri ved egen kraft, men uden held.

Nu kan de dog takket være Jóhan Hendrik Garðshorn og Tarajoq sejle igen. Turen går til Island, hvor skibet skal undersøges, og passagerene bliver fragtet til den nærmeste lufthavn og bliver fløjet hjem.

Efter aktionen kan Tarajoq vende tilbage til sin opgave på østkysten, oplyser instituttet i en pressemeddelelse torsdag eftermiddag.