Fiskerilov Sara Olsvig: Indkald alle partier til forhandlinger nu!

Der er uenighed i Inatsisartut om hvordan en ny fiskerilov skal komme til verden. Sara Olsvig mener et bredt forlig kræver at alle partier er med til forhandlinger fra start, men den ansvarlige Naalakkersuisoq har en anden metode som han forklare hende i et paragraf 37 spørgsmål.
Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Merete Lindstrøm
30. juli 2018 12:06
Versionist Ane-Marie Petersen

Og svaret huer ikke formanden for oppositionens største parti Inuit Atagatigiit.

- Vi er rigtig skuffede over Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrugs svar, skriver Sara Olsvig i en pressemeddelelse.

Naalakkersuisoq har tidligere på sommeren udtalt at "målet er at skabe et nationalt kompromis for den nye fiskerilov”, samt at han vil ”forhandle med oppositionen i Inatsisartut med det mål, at skabe så bredt et flertal som muligt bag loven” og det holder han fast i i et interview med KNR

- Vi vil selvfølgelig snakke med alle partier og alle implicerede parter. Det skal der ikke herske tvivl om, siger Erik Jensen.

Men det burde allerede være nu, mener Sara Olsvig. Hos IA var man nemlig glade for udmelding tidligere på sommeren.

- Vi har netop fra starten krævet et nationalt kompromis og som stort oppositionsparti ser vi det som vores ansvar, at deltage konstruktivt i forhandlinger om loven, skriver Sara Olsvig.

Men det mener hun ikke, at Erik Jensen lægger op til i sit svar til hendes paragraf 37 spørgsmål, hvor han har skrevet at:

- Jeg har bedt departementet for Fiskeri om at arbejde med udformning af fiskerilovforslaget hurtigst muligt. Indtil dette er tilvejebragt er lovforslaget, at betragte som et internt anliggende for Naalakkersuisut, skriver Erik Jensen.

Men den form er IA´s formand lodret uenig i.

- Hvis Naalakkersuisut ønsker et bredt forlig, så er det nu, inden de store linjer i lovforslaget bliver lagt, at Naalakkersuisoq skal inddrage partierne i processen. Vi står klar fra Inuit Ataqatigiit. Vi forventer, at Naalakkersuisut med sidste efterårs flop ved førstebehandlingen af det gamle lovforslag i baghovedet, tager forhandlinger mellem partierne lige så alvorligt som vi gør, skriver hun.

Men Erik Jensen mener ikke det vil give problemer at han kommer med et færdigt foreslag, når der skal forhandles.

- Det er selvfølgelig svært at sige på forhånd, hvad der bliver uenighed om, men vi glæder os selvfølgelig i Naalakkersuisut til at snakke med alle forskellige parter, siger han, og understreger at Naalakkersuisut vil holde fast i den politiske linje om at fordele kvoterne på flere hænder.

- Jeg er meget fortrøstningsfuld omkring det kommende samarbejde vi skal til at indgå og lave et nationalt kompromis om den kommende fiskerilov, slutter Naalakkersuisoq for fiskeri.

Opfordringen til de videre fohandlinger fra Sara Olsvig er klar: Indkald til forhandlinger snarest, så vi i fællesskab kan lægge linjerne for vores vigtigste erhverv!