Samtidskunsten får en plads i kunstbog

Forfatteren Bodil Kaalund, der står bag genudgivelsen af bogen ’Grønlandsk Kunst’, har sit eget bud på, hvad der kendetegner nutidens unge kunstnere.
Skrevet af mlk
03. marts 2011 14:42

Bodil Kaalunds 3. udgave af bogen Grønlands Kunst udkom i går. Foruden en grundig gennemgang har bogen fået et helt nyt kapitel om samtidskunsten. Og her identificerer Bodil Kaalund en tendens hos unge kunstnere, som hun kalder frihedens mangfoldighed.

For netop friheden er noget, der kendetegner de unge grønlandske kunstnere i dag, siger hun.

- Det er det, man også kalder globalisering. Hvor der ikke er grænser. På net og mobil kan man nå hinanden verden over. Man kan sidde i et telt i Saharas ørken og nå en udstilling i Paris, siger Bodil Kaalund.

Et eksempel på denne frihed i kunsten er et maleri af Maria Paninnguaq Kjærulff, som Bodil Kaalund har valgt at tage med i sin bog. Maleriet er inspireret af et gammelt billede af en afrikansk kvinde, men ørkenens sand er blevet til sne og kvinden til en inuit.

- Det synes jeg er et godt bud på, hvor tæt vi er på hinanden verden over. Maria Paninnguaq Kjærulff skriver selv, hvordan hun følte en eller anden forbundethed med hele verden ved at se det billede af en kvinde fra det midterste Afrika, siger Bodil Kaalund.

Bogen Grønlands Kunst er den eneste systematiske gennemgang af Grønlands kunsthistorie, og folk fra kunstverdenen har råbt og skreget på en revideret udgave i årevis, fortæller Bodil Kaalund.

Grønlands Kunst udkom første gang i 1979, anden udgave i 1990, og Bodil Kaalund har brugt se seneste 5 år på tredjeudgaven.

Grønlands Kunst udkommer ikke på grønlandsk, men både på dansk og engelsk. Forlaget Gyldendal oplyser, at man gerne ville udgive den på grønlandsk, såfremt man finder en grønlandsk samarbejdspartner.

Udgivelsen blev i går fejret ved en reception i Diamantboghandlen i Det Kongelige Bibliotek i København

Bodil Kaalund har også skrevet bøgerne Aron fra Kangaq og Hans Lynge – en grønlandsk kulturpioner.