Samarbejdspartiet vil hilse tilkaldt arbejdskraft velkommen

Tilkaldt arbejdskraft skal integreres bedre i samfundet. For Grønland har brug for arbejdskraft udefra. Det mener Samarbejdspartiet.
Foto © : Camilla Dam/KNR
17. marts 2018 11:25
Versionist Ivik Kristiansen

- Vi skal være mere åbne overfor udefrakommende arbejdskraft og istedet sikre en ordentlig integration i landet. Sådan at de, hvis de kan, lærer sproget og bliver en del af vores nation på en fornuftig måde, siger medstifter af Samarbejdspartiet, Tillie Martinussen.

Hun nævner blandt andet sprogkurser, velkomstpakker og en holdningsændring som midler til at integrere tilkaldt arbejdskraft.

Tilkaldt arbejdskraft er jævnligt et tema i den offentlige debat. Senest i forbindelse med Royal Greenlands ansættelse af asiatiske fabriksarbejdere til fiskefabrikkerne.

LÆS OGSÅ Royal Greenland nunatsinneersunik sulilersitsisariaqarpoq

Det blev kritiseret af SIKs formand Jess G Berthelsen, der mener, at virksomhederne bør ansætte grønlandsk arbejdskraft. Til det siger Tillie Martinussen.

- Selvfølgelig skal vi bruge vores egen arbejdskraft i det omfang det overhovedet er muligt. Men foreksempel i vækstcentrene i landet, der ser vi, at der ikke er nogen reel arbejdsløshed, siger hun.

I efterået vedtog Inatsisartut en lov, der fjerner virksomhedernes mulighed for automatisk at få dispensation til at hente arbejdskraft til landet. Cirka samtidig foreslog Siumut også at begrænse stemmeretten for tilkaldt arbejdskraft. Et forslag der dog blev trukket tilbage.

LÆS OGSÅ Suliffissaaleqisut pillugit sukaterisoqassasoq Enoksen isumaqarpoq

Formand for Partii Naleraq, Hans Enoksen har af flere omgange blandt andet kritiseret ansættelsen af kinesere på fiskefabrikkerne. 

Hos Samarbejdspartiet, mener man at modstanden mod tilkaldt arbejdskraft er den forkerte vej at gå, fordi der er brug for den arbejdskraft, der er kommet til landet.

- Jo mere tilkaldt arbejdskraft vi har, som udfylder de roller, hvor vi ikke selv har nogen uddannede og hjemmehørende, der kan, jo bedre for os, siger hun.