Overblik: Sagen om Birna Brjánsdóttir

Søndag fortalte islandsk politi på et pressemøde, at de havde fundet liget af den savnede 20-årige islandske kvinde Birna Brjánsdóttir. To grønlandske mænd er varetægtsfængslet, sigtet for mord.
Foto © : Flickr/Reykjavik Metropolitan Police
23. januar 2017 14:23

Hele sagen begyndte da Birna Brjánsdóttir forsvandt natten til lørdag den 14. januar, hvor hun sidst blev set kl. 05:25 i gågaden Laugavegur i Reykjavik.

På samme tid og sted blev også en rød udlejningsbil fanget af et overvågningskamera. Bilen var lejet af besætningsmedlemmer fra den grønlandske Trawler, Polar Nanoq.

Tre anholdt

Polar Nanoq forlod Reykjavik lørdag eftermiddag på dagen, hvor kvinden forsvandt. Polar Seafood, der ejer trawleren, beordrede dog fiskefartøjet tilbage, da nogle besætningsmedlemmer blev sat i forbindelse til den 20-årige kvindes forsvinden.

Polar Nanoq nåede dog end ikke tilbage på islandsk jord, før specialstyrker gik ombord onsdag og anholdt tre besætningsmedlemmer.

Sigtet for mord

Den ene blev løsladt efter forhør, mens de to andre grønlandske søfolk blev bragt for en dommer i torsdags og varetægtsfængslet i to uger. Og ifølge de islandske medier, sigtet for mord.

Senere kom det frem at den 20-åriges blod er fundet i den røde bil. Begge sigtede nægter sig skyldige.

Under politiets ransagning af trawleren tog sagen endnu en drejning, da politiet fandt 20 kilo hash ombord, og anholdt et fjerde besætningsmedlem, som dog blev løsladt lørdag.

Stor eftersøgning

De islandske myndigheder satte samtidigt alle deres ressourcer ind i eftersøgningen af Birna Brjánsdóttir. Blandt andet deltog mindst 500 redningsfolk, hunde, droner og en helikopter i eftersøgningen.

Ifølge det islandske nyhedsmedie, Vísir, deltog 775 frivillige i eftersøgningen.

Og det var helikopteren, der fandt liget af den 20-årige kvinde, på en strand ved Selvogsviti fyrtårn, syd for Reykjavik. Ved pressemødet d. 22 januar oplyste politiet, at de mener, at den islandske kvinde blev dræbt.

Status er nu, at to grønlandske mænd er sigtet i forbindelse med den 20-årige kvindes død, mens der ikke er nogen anholdte i forbindelse med fundet af de 20 kilo hash.

Søndag aften samledes folk fra Qaqortoq, Nanortalik, Maniitsoq, Tasiilaq og Nuuk for at tænde et lys og ære Birna Brjánsdóttir.