Rubinrøde drømme brast

Der var store forventninger til True North Gems Greenlands rubinmine ved Aappaluttoq syd for Nuuk, men mandag begærede True North Gems Greenlands egen bestyrelse selskabet konkurs.
08. september 2016 14:56

De rosenrøde rubindrømme var ikke til at komme udenom for tre års tid siden.

- True North Gems' mine i Qeqertarsuatsiaat bliver med stor sandsynlighed Grønlands første mine under den nye råstoflov, rapporterede radioavisens Jonas Løvshall-Wedel den 12. august 2013, da True North Gems Greenland arrangerede borgermøde om minen syd for bygden. 

Men knap tre år senere, i tirsdags, kom kurator, Peter Schriver, fra Nuna Advokater, med denne udmelding.

- Jeg kan bekræfte, at True North Gems blev taget under konkursbehandling i går mandag klokken 12.30.

Der var til gengæld en anden optimisme i marts 2013, da True North Gems underskrev en aftale med daværende Naaakkersuisoq for råstoffer, Jens Erik Kirkegaard, der også havde store forventninger.

- Det er et vigtigt signal, vi sender, sagde han dengang.

 

Læs også Konkurs: TNGG manglede 100 millioner kroner

 

Lokal tvivl

Projektet har dog altid været omgæret af en vis skepsis fra lokale: frygt for at fangsdyrene ville forsvinde, at Grønland ville blive snydt for skatteindtægter, og at selskabet ville stjæle rubiner ud af landet.

Men frygten var ubegrundet, forsikrede TNG, der lovede at betale skat i Grønland. 

Og med en række slagkraftige argumenter, blev de fleste tvivlere omvendt. 

Politikerne glædede sig også over det forventede bidrag til Landskassen på mellem 300 og 350 millioner kroner.
Og i bygden Qeqertarsuatsiaat blev den oprindelige skepsis vendt til glæde, ikke mindst da borgerne, via en IBA-aftale, kunne se frem til at bygdens sociale og kulturelle liv ville få et indspark på flere hundrede tusind kroner, ligesom at minen ville åbne muligheder for nye arbejdspladser.

Indtil videre er disse dog blevet ved forhåbningerne, for i sommer begyndte fyringer af personalet på grund af økonomiske problemer.

 - Hvis ikke man har pengene til det, jamen så begrænser man sine omkostninger, og det er jo ligesom det, der er sket, sagde Jens B. Frederiksen i sommer til KNR.
Og nu er True North Gems Greenlands dage altså talte.
 

 

Læs også Randi Vestergaard: Konkurs er en rigtig trist nyhed