Royal Greenland lukker for indhandling af stenbiderrogn i enkelte områder

I Narsaq, Qeqertarsuatsiaat, Nuuk og Atammik lukker Royal Greenland for indhandlingen af stenbiderrogn. Selskabet modtog lidt for meget sidste år, derfor modtager de lidt mindre i år for at beskytte prisen.
- Sidste år kom til at overforsyne markedet lidt, siger produktionschef i Royal Greenland, Lars Nielsen.
Skrevet af Malik Brøns
04. maj 2021 12:38

Fiskere i Narsaq, Qeqertarsuatsiaat, Nuuk og Atammik har fisket de aftalte mængder tons stenbiderrogn, og derfor lukker Royal Greenland for indhandlingen de fire steder.

Royal Greenland og fiskeriorganisationen KNAPK har nemlig aftalt, hvor mange tons Royal Greenland kan købe fra fiskerne.

KNAPK's aftale med Royal Greenland for maksimal indhandling af stenbiderrogn per sted:

 

  • Narsaq: 12 tons (lukket)
  • Paamiut: 85 tons
  • Qeqertarsuaq: 85 tons
  • Qaarsut: 8 tons
  • Qeqertarsuatsiaat: 85 tons (lukket)
  • Nuuk: 85 tons (lukket)
  • Atammik: 85 tons (lukket)
  • Kangaamiut: 30 tons
  • Maniitsoq: 30 tons
  • Kangaatsiaq: 7 tons
  • Attu: 3.5 tons
  • Akunnaaq: 35 tons
  • Ikamiut: 19.5 tons
  • Itilleq: 10 tons
  • Sisimiut: 20 tons

I for eksempel Narsaq kan fiskerne maksimalt indhandle 12 tons stenbiderrogn i år hos Royal Greenland, og i Nuuk kan selskabet tage imod 85 tons.

Alt i alt regner Royal Greenland med at modtage omkring 700 tons rogn fra deres indhandlingssteder rundt i landet.

Sidste år fik selskabet omkring 860 tons, og det var faktisk lidt for meget. 

Det siger produktionschef i Royal Greenland, Lars Nielsen.

- Sidste år kom vi til at overforsyne markedet lidt. Vi ved efter mange års erfaring, at det her er et sårbart marked, siger han.

- Hvis vi overforsyner det, så får vi en negativ effekt på priserne. Det har vi set allerede fra sidste år til i år, hvor vi har set et ret stort prisfald.

Stort fald i priserne

I år lyder indhandlingsprisen på stenbiderrogn på 22 kroner per kilo med en bonus på to kroner per kilo, som Royal Greenland udbetaler til fiskerne. Så i alt 24 kroner per kilo hvis man medregner bonussen.

Sidste år var indhandlingsprisen over 40 kroner per kilo. Så der har været et stort fald i indhandlingsprisen af stenbiderrogn.

Derfor har Royal Greenland sat indhandlingsniveauet lavere i år i håb om, at prisen kan stige på et senere tidspunkt. 

- Det vi egentlig prøver at gøre er at tage en ansvarlig beslutning sammen med leverandørerne og KNAPK om at begrænse forsyningen til markedet i år, så vi ikke ødelægger det for os selv i de kommende år, siger Lars Nielsen.

LÆS OGSÅ Forvirring: Må vi fiske efter stenbider eller ej?

Royal Greenland producerer stenbiderrogn i små glas til detailhandlen forskellige steder i Europa.

Og der ligger altså et lager af stenbiderrogn i små glas, som mangler at blive solgt. Men Royal Greenland vil ikke sætte priserne ned på deres varer.

- Det nytter ikke noget at dumpe priserne, det går bare udover indtjeningen og det vi har købt. Der er ikke nogen større efterspørgsel i år. Da vi gik ind i sæsonen i år lå der lager rundt omkring.

- Det er jo den balance der er vigtig for os at prøve at fastholde - at vi ikke producerer meget mere end markedet er i stand til at aftage, for ellers akkumulere vi jo bare lager op, siger produktionschefen. 

Så derfor er selskabet påpasselig med at købe for meget stenbiderrogn i år, for ikke at have for mange stenbider i glas liggende.

- Vi er verdens største producent af stenbiderrogn i glas, og vi gør selvfølgelig, hvad vi kan for at få solgt det. Og vi skal skal nok få det solgt, siger Lars Nielsen.

- Men vi har været ansvarlige på forkant og har en dialog med vores leverandører. Vi er nødt til at have styr på, hvor store mængder vi tager med i markedet til år, for ellers ødelægger vi markedet, og det skader alle parter.

Royal Greenland er stadig åbent for indhandling i Paamiut, Qeqertarsuaq, Qaarsut, Kangaamiut, Maniitsoq, Kangaatsiaq, Attu, Akunnaaq, Ikamiut, Itilleq og Sisimiut.