- Det lyder til, at man forveksler stenbiderne mellem han- og hun stenbiderne, siger Pavia Rasmussen. Foto: KNR / Malik Brøns

Forvirring: Må vi fiske efter stenbider eller ej?

Selvstyret beder alle om at lægge fiskeredskaberne tilbage i forhold til stenbiderfiskeriet, men uklare regler gør fiskerne forvirret.

En fisker i Nuuk, Pavia Rasmussen er lidt frustreret og forvirret over, at han er blevet bedt om at stoppe med at fiske efter stenbider.

Han har i sidste uge fisket efter han-stenbider.

- Vi har i de sidste dage fisket efter han-stenbidere. Men desværre blev det stoppet af fiskerikontrollen. Det er ellers et godt tidspunkt at fiske efter han-stenbiderne nu, da de befinder sig tæt på kysten, siger han.

Pavia Rasmussen forklarer, at der er forskel mellem fiskeri efter han-stenbider og hun-stenbider. Han-stenbider er som regel meget mindre og svømmer tættere på kysten.

Pavia siger, at han bruger mindre masker i hans fiskegarn som er velegnet til at fiske efter han-stenbider.

- Det burde være åbent, man kan ikke bare lukke ned for det på den måde, siger han.

Grunden til, at han er frustreret er, at Selvstyret har meddelt, at alt fiskeri og salg af stenbider er forbudt, fordi fiskeriet ikke er åbnet endnu.

Forskellige meldinger

Men der er også en god grund til at være forvirret.

Fiskeri efter stenbider kan tidligst åbnes den første 1. april, hvis fiskerne og Selvstyret kan blive enige om en åbning.

Det sker ved, at fiskerne og producenter i de enkelte forvaltningsområder sender en henvendelse til Selvstyret om åbning.

Men i Selvstyrets eget forvaltningsplan om fiskeri efter stenbider, står der at, ”Hannen må fiskes frit hele året og er altså ikke omfattet af nærværende forvaltningsplan.”

Der står også i Selvstyrets bekendtgørelse for fiskeri efter stenbider, at ”Det er ikke tilladt at udøve erhvervsmæssigt fiskeri efter stenbider i perioden 16. juli - 28. februar.” Det vil sige, at der efter 1. marts er tilladt at fiske efter stenbider.

Det er sådan Pavia Rasmussen har forstået det i hvert fald, indtil Selvstyret bad fiskerne om at stoppe alt fiskeri den 25. marts.

Han mener, at Selvstyret burde have præciseret for, hvilke stenbidere man ikke må fiske. Det står nemlig uklart, om hvorvidt det handler om stop af fiskeri efter hun-stenbider eller han-stenbider.

- Det lyder til, at man forveksler stenbiderne mellem han- og hun stenbiderne, siger Pavia Rasmussen.

- Vi fisker efter hvad vores medborgere ønsker at spise, de køber det selvfølgelig fordi de har lyst til det eller har brug for det, når man tænker på han-stenbiderne. Det er også meget eftertragtet i disse dage, siger han.

Stop betyder stop

Hos Selvstyret er der dog ikke tale om, at man har forvekslet mellem han- og hun stenbider.

Fiskeridepartementet skriver i en mail, at de fastholder, at det er tale om stop for fiskeri for alle stenbider.

- I henhold til bekendtgørelsen må der ikke fiskes efter stenbider før fiskeriet åbnes af Departementet i det respektive forvaltningsområde.

- Dette gælder alt fiskeri efter stenbider, inklusivt hanner- og ikke-erhvervsmæssigt fiskeri må kun foregå når der er åbnet for erhvervsmæssigt fiskeri, siger Katrine Kjærsgaard på vegne af Fiskeridepartementet.

Fiskeridepartementet tilføjer, at de beklager, hvis fiskerne er forvirret. Men det burde ikke komme som en overraskelse for fiskerne, da bekendtgørelsen har været gældende siden 2016, skriver departementet.

Fiskerforening ønsker klare regler

Ifølge NAPP, den lokale fanger- og fiskerforening i Nuuk, kan det godt være, at der uheldigvis en gang imellem kan blive fanget en hun-stenbider, men fastholder, at det er tale meget få.

Det er blevet et tilbagevendende problem siden reglerne om fiskeri efter stenbider blev vedtaget i 2016, siger NAPP. Derfor ønsker foreningen, at man laver en ændring i reglerne om fiskeriet.

Kort sagt, så bør der være forskellige regler og dato for han- og hunstenbider. I dag er reglerne sådan, at en stenbider er en stenbider, der er ingen adskillelse om han- eller hun-stenbider, siger NAPP.

Og ifølge Fiskeridepartementet, er der blevet udarbejdet en ny forvaltningsplan, og samtidig er bekendtgørelsen om fiskeri efter stenbider blevet revideret, der blandt andet adskiller forvaltning af han- og hun-stenbider.

- Men da der blev udskrevet valg kunne disse ikke godkendes før fiskeriet påbegyndes. Men det er fortsat planen at begge lægges op til godkendelse til det nye Naalakkersuisut, så de vil gælde for næste fiskerisæson, skriver departementet.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt