Mary Arctica er et af de skibe, der er bygget på værftet Remontowa. Det polske værft beskyldes nu for brug af nordkoreanske tvangsarbejdere.Foto: Destination Arctic Circle/Flickr Creative Commons

Royal Arctic Lines polske værft har brugt nordkoreanske tvangsarbejdere

Det polske værft Remontowa, der har bygget skibe for Royal Arctic Line, har benyttet sig af nordkoreanske tvangsarbejdere, skriver den danske avis Information. RAL-direktøren er overrasket, og har ikke kendskab til at nordkoreanske arbejdere skulle have deltaget i byggeriet af rederiets skibe. Sagen skal nu undersøges meddeler han.

Den seneste uge har Information og Danmarks Radio afdækket historien om at nordkoreanske tvangsarbejdere har været med til at bygge Forsvarets nye inspektionsskib Lauge Koch.

Ifølge DR2 dokumentaren "Krigsskibets Hemmelighed" arbejder de nordkoreanske arbejdere under slavelignende forhold på de polske værfter. Desuden mistænkes det selskab, der har nordkoreanerne ansat, for at sende store dele af nordkoreanernes lønninger til styret i Nordkorea.

Og der er risiko for at pengene bliver brugt på Nordkoreas atomprogram, vurderer en ekspert overfor DR.

Nordkoreanere ansat samtidig med RAL-byggerier

Ifølge Information er det polske værft Remontowa blandt de værfter, der har haft aftaler med vikarbureauet Armex. Både i 00'erne og i perioden fra 2015 til i år.

Armex er berygtet for at ansætte nordkoreanske arbejdere. Af informations oplysninger fra det det polske arbejdstilsyn fremgår det, at Armex de seneste år næsten udelukkende har benyttet sig af nordkoreansk arbejdskraft.

Og det er netop den periode, hvor Remontowa blandt andet har bygget skibene Mary-, Ivalo-, Minik- og Malik Arctica for Royal Arctic Line.

Royal Arctic Line er overrasket

- Vi er meget overraskede over disse nyheder og kan ikke sige andet end, at vi ikke har kendskab til, om der skulle være benyttet nordkoreanske arbejdere til bygningen af rederiets skibe, siger direktør i Royal Arctic Line,Verner Hammeken, til KNR.

Rederiet har kontaktet værftet for at høre om, vikarbureauet Armex har været med til at bygge rederiets skibe og hvilke nationaliteter, der har været involveret.

KNR har også kontaktet Remontowa. Værftet har dog ikke vendt tilbage på KNRs henvendelse.

Fordømmer tvangsarbejde

Verner Hammeken meddeler desuden, at Royal Arctic Line til enhver tid åbent fordømmer al brug af tvangsarbejde, uanset hvor den arbejdskraft kommer fra. Og at rederiet ikke længere har noget aktivt forretningsforhold til det polske værft.

Det kan på nuværende tidspunkt hverken be- eller afkræftes om der har været nordkoreanske tvangsarbejdere involveret i byggeriet af Royal Arctic Lines skibe.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!