Rosing: Bygderne skal styre sig selv

Demokraterne og Atassut har samme mål, men vil nå det med forskellige midler i diskussionen om forsyningen af bygderne, siger Michael Rosing nu efter Steen Lynge kritiserede hans holdning til KNI Pilersuisoqs vareforsyning af bygderne.
Skrevet af Rune Langhoff
18. juli 2011 15:27

Demokraternes politik på vareforsyningsområdet vil affolke bygderne, lød det i går søndag fra Atassuts Steen Lynge efter, at Demokraternes folketingskandidat, Michael Rosing, foreslog en privatisering af bygdeforsyningen - og sammenlignede selvstyret med kolonitidens Danmark.

Men de to er slet ikke så uenige, lyder det nu fra Michael Rosing. De er blot uenige om, hvordan man bedst hjælper bygderne.

- Vi ønsker ikke, at bygderne skal affolkes, vi ønsker, at der skal komme noget industri og noget handel i bygderne, så bygderne på den måde kan overleve. Så egentlig har Steen (Lynge, red.) og jeg samme mål, vi er bare uenige om, om den måde som butikkerne drives på, er til fordel eller ulempe for bygderne, siger Michael Rosing.

Atassuts Steen Lynge kritiserede samtidig Michael Rosing for - som politiker bag et skrivebord - at blande sig i den måde hvorpå KNI Pilersuisoqs løser sin opgave uden at tage hensyn til de forhold som KNI står overfor i bygderne.  

- Når Steen Lynge taler om, at jeg sidder i Nuuk som en anden politiker, så er min holdning faktisk, at vi skal tage politikken ud af handlen i bygderne. Så i stedet for at alting skal styres politisk, så skal det styres på markedsvilkår af bygderne selv.

Derfor siger han også:

- Jeg mener ikke, man skal beslutte noget i Nuuk, der ligeså godt kan besluttes fra bygderne. Bygderne skal sørge for forsyningen selv, så slipper de for at blive styret fra Nuuk.

Derfor er debatten om bygdeforsyningen også grundlæggende blev afsporet, mener Michael Rosing.

- Hele diskussionen om, om vareforsyningen i bygderne er god nok, er forkert. Det er en diskussion om hvad vi skal gøre for at få systemet til at fungere bedre, vi vil i Demokraterne hellere diskutere, om det system vi har, er godt nok. Det mener vi ikke, det er; og et godt sted at starte ville derfor være at privatisere bygdehandlen.