Rift om kunstnerresidens i Nuuk

Nuuk Kunstmuseum har modtaget over 70 nordiske ansøgninger til museets nye kunstnerresidens.
Nuuk Kunstmuseum. Refugiet bliver til venstre i billedet, på første sal. Foto © : Nuuk Kunstmuseum
Skrevet af Simon Uldum -
02. september 2016 06:35

Ansøgningsudvalget bestående af NAPA, Nuuk Kunstmuseum og kunstneren Ivinguak Stork Høegh har nu valgt den kunstner, som ud af 72 nordiske ansøgere bliver den første, der skal overnatte på Nuuk Kunstmuseums nye residenscenter.

Valget faldt på den samiske kunstner Marte Lill Somby. Det skriver Nuuk Kunstmuseum i en pressemeddelelse.

Marte Lill Somby er norsk-samisk visuel kunstner uddannet fra Academy of Contemporary Arts i Tromsø. Hun arbejder kunstnerisk med flere materialer blandt andet træsnit, silkeprint, tegning, video, fotos og installationskunst.

Marte er opvokset i Karasjok og Tromsø i Norge. Under sit ophold på Kunstnerresidensen i Nuuk ønsker hun blandt andet, at arbejde med grønlandsk og samisk identitet og tilhørsforhold.

Læs også Nuuk får kunstnerbolig

Over 70 ansøgninger fra Norden

Ansøgningsudvalget modtog 65 ansøgninger fra syv nordiske og baltiske lande (Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island, Letland, Letland og Lithauen) samt syv ansøgninger fra henholdsvist Ungarn, England, Scotland, Frankrig, Canada og Philippinerne.

- Grønland er på mange måder et svært tilgængeligt land, med en lille befolkning og enorme afstande. Det er både dyrt at komme til, at bo og finde logi i Grønland. De nye rammer skal gøre at flere kunstnere kan opholde sig i Grønland i længere tid, og give mulighed for større dialog og samspil med lokale kunstner, studerende og almindelige mennesker med interesse for kunst og kultur, siger leder af Nuuk Kunstmuseum Nivi Chistensen.