Revisor: Kommuneqarfik Sermersooq har ikke styr på økonomien

Dårlig styring af økonomien er baggrunden for Kommuneqarfik Sermersooqs problemer, mener en selvstændig revisor.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
17. marts 2014 15:36

- Det er vel i bund og grund den væsentligste årsag til, at de bliver sat under skærpet tilsyn, siger revisor, Knud Østergaard fra Grønlands Revisionskontor, som er uafhængigt af kommunen og Selvstyret.

Han slår dog fast, at der ikke er noget, som tyder på, at kommunens økonomi er i farezonen.

Knud Østergaard har sammen med KNR gennemgået kommunes årsregnskaber fra 2011 til 2013, og han er ikke imponeret over den måde kommunen styrer sine midler på.

Radioavisen har søgt om aktindsigt af korrespondancerne, mellem departementet for Finanser- og Indenrigsanliggender og Kommuneqarfik Sermersooq i forbindelse med at kommunen blev sat under skærpet tilsyn. Heraf fremgår det, at Selvstyret har mistet tiltroen til, at kommunen kan styre sin egen økonomi.

Kommuneqarfik Sermersooq under skærpet tilsyn

I en mail, som blev sendt den 24. februar fra departementet, kan man læse, at på grund af den skrumpende kassebeholdning skal kommunen under skærpet tilsyn, og Selvstyret kræver, at kommunen hver måned skal sende sit regnskab til godkendelse hos Selvstyret.

Den 31. december 2009 havde kommunen en kassebeholdning på 200 millioner kroner. Men i 2013 havde kommunen kun 23 millioner kroner i kassen. Da KNR spurgte den administrerende direktør i Kommuneqarfik Sermersooq, Steffen Ulrich-Lynge, hvad dette skyldes, begrundede han det med den alt for stor udskiftning af embedsmænd i kommunen, samt at man ganske enkelt har brugt flere penge, end der var indtægter i 2013.

En anden grund til den lave kassebeholdning er, at kommunen har måttet flytte indtægterne fra salg af lejeboliger på 26 millioner kroner til en bunden konto. Det kræver loven nemlig.

Den 5. marts konkluderer Selvstyrets departement for Finans- og Indenrigsanliggender, at kommunens økonomiske styring er tvivlsom og sætter spørgsmålstegn ved, om kommunen har forståelse af gældende regler. Samtidig kræver Selvstyret, at kommunen skal sørge for at rydde op i sine regnskab fra årene 2009 til 2012.

Selvom Kommuneqarfik Sermersooqs økonomi ikke er i farezonen, så er dommen fra revisor Knud Østergaard klar: Kommunen har ikke været god nok til at styre økonomien. Det siger han, efter at være gået gennem kommunes regnskaber for 2011, 12 og 13 sammen med KNR.

- Man kan sige, at økonomistyringssystemet, kontoplanen og den månedlige balance er næsten at sammenligne med navigationsinstrumenter på et skib. Hvis man enten ikke er sikker på, om de virker eller ikke, så ved man i realiteten ikke, hvor man er; så kan man ikke styre eller bakke, fordi man sejler i blinde og det er et problem især når man forvalter en økonomi på 1,5 milliarder til 2 milliarder kroner, som Kommuneqarfik Sermersooq gør. Der skal ikke meget slingren i kursen, før at det bliver til mange penge, når det går galt, siger han.