Kommuneqarfik Sermersooq under skærpet tilsyn

Departementet for Finanser og Indenrigsanliggender, har sat Kommuneqarfik Sermersooq under såkaldt "skærpet tilsyn".
Skrevet af Karsten Sommer
04. marts 2014 02:17

Det fortæller kommunen, der fremover skal sende månedlige balanceopgørelse til Kommunernes Tilsynsråd, indtil andet aftales.

Baggrunden er en opgørelse fra d. 31.december 2013, hvor Kommuneqarfik Sermersooqs kassebeholdning er opgjort til kun 23 mil kr.

- Det tal er imidlertid kun et øjebliks billede, skriver kommunens administrende direktør, Steffen Ulrich-Lynge.

Et langt mere retvisende billede af kommunens økonomi fåes ved at se på gennemsnitstallet for kassebeholdningen fordelt på hele året, fortæller direktøren.

- Her er kommunens kasseholdning i 2013 i gennemsnit på omkring 108 mil kr. og ikke på de 23 mil kr. som var beholdningen den 31.12.

Men den gennemsnitlige kassebeholdningen var på 119 mil kr. i 2011, i 2012 på 113. mil kr. og i 2013 altså på 108. mil kr.

- Kasseholdningen har således haft en nedadgående kurve i de sidste 3 år, erkender Steffen Ulrich-Lynge, og fortæller at kommunens nye direktion i det sidste halve års tid har ydet en ekstraordinær indsats for at få ryddet op i regnskabsposterne for 2013.

Det er først og fremmest øgede udgifter på det sociale område, daginstitutionsområdet, flere anbringelser af børn og unge, samt stigning i arbejdsløsheden, der har sat kommunens økonomi under pres.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal spare i Kommuneqarfik Sermersooq. Vi er ikke på fallittens rand, men der har igennem en årrække været forbrugt flere midler, end vi har haft indtægter for. Den udvikling skal vi have vendt, fastslår kommunens administrende direktør i en kommentar til Finansdepartementets skrærpede tilsyn.