Restriktionerne fjernes igen efter midnat: Ingen nye smittet

Smittekilden er fundet og kan kontrolleres, siger formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA). Derfor kan mundbindet og restriktionerne i Nuuk fjernes igen.
- Smittefaren, som gav bekymringen for os alle i sidste uge, viser sig at kunne kontrolleres. Derfor åbner vi op for Nuuk igen fra midnat, siger Múte B. Egede (IA).   Foto © : Nauja Møller / KNR
Skrevet af Malik Brøns
31. maj 2021 17:14

Der er ingen nye smittet, efter der blev konstateret seks nye smittet sidste uge. 

Derfor bliver alle de restriktioner, som blev sat i kraft i fredags, fjernet igen fra i nat klokken 00.00. 

Det siger formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), på et pressemøde. 

- Smittefaren, som gav bekymringen for os alle i sidste uge, viser sig at kunne kontrolleres. Derfor åbner vi op for Nuuk igen fra midnat, siger Múte B. Egede. 

Smitte i lufthavnsbyggeri

Efter en lang periode uden coronavirus i hovedstaden blev to personer i sidste uge testet positive. De skete fem dage efter, at de var rejst ind i landet og havde været i karantæne.

Så kom det frem, at endnu en person var smittet, men problemet var, at vedkommende havde været her i seks uger. Ingen anede, hvor smitten kom fra.

Alle kollegerne til den smittede blev sendt til test og i karantæne, og på dén baggrund blev yderligere tre personer testet positive.

LÆS OGSÅ Over 200 testet lørdag: Ingen nye smittede med corona

Men personen havde også været ude og spise og på værtshus bagefter. Blandt andet derfor frygtede landslægen, at smitten kunne risikere at være løbet løbsk.

Derfor var alle, der var på Hereford, Daddys eller Skyline lørdag den 22. maj opfordret til at stille op på testcenteret, der ligger i bymidten.

Men ingen udenfor lufthavnsbyggeriet er testet positive.

Derfor åbner Naalakkersuisut op for Nuuk igen, som altså har været lukket siden fredags.

Her lukkede myndighederne al transport ud af Nuuk. Ingen må stige ombord på skibet eller flyet fra hovedstaden. Beværtninger, sportshaller og koncerter er lukket. Der er krav om mundmind i butikker og busser.

Alt dette er altså slut fra midnat. 

Ifølge Naalakkersuisut, blev der i løbet af weekenden testet omkring 600 personer.   

Som det er ser ud nu, er seks personer, der er ansat ved lufthavnsbyggeriet smittede. Derudover er én på den amerikanske Pituffik-base testet positiv.

Læge opfordrer til at følge anbefalinger endnu

Selvom der igen er styr på smitten, opfordrer læge i landslægeembedet, Paneeraq Noahsen om at:

•    Hold afstand og undgå fysisk kontakt.

•    Husk at holde god håndhygiejne.

•    Bliv hjemme, hvis du har symptomer og kontakt straks det lokale sundhedsvæsen med henblik på at blive testet.

På grund af skrækken med smittetilfældene i Nuuk sidste uge, skynder Naalakkersuisut at vaccinere folk over 50 i Nuuk og Ilulissat med Moderna.    

Fra i morgen tirsdag frem til næste tirsdag vil sundhedsvæsenet nemlig tilbyde vaccination i Nuuk og Ilulissat. Det bliver med vaccinen fra Moderna. 

For folk i Nuuk og Ilulissat bliver det for alle over 50 år. Sundhedsvæsenet vil også rejse til bygderne omkring Ilulissat, og tilbyde vaccination til alle over 18 år. Vaccinationsplanen kan læses her