Restriktioner og aflysninger skader den lokale turisme

Det går især ud over lokale turistoperatører, når krydstogtskibene udebliver på grund af coronarestriktionerne. I år er 85 procent af alle anløb i Sydgrønland aflyst.
Det er efterhånden sjældent, at man ser krydstogtskibe i Grønland. Coronarestriktionerne får skylden for, at skibene bliver væk. Foto © : Mads Pihl
22. juli 2021 06:32

Man skal efterhånden kigge langt efter krydstogtskibe, som anløber grønlandske havne. Af de 76 anløb som var planlagt i 2021 i Sydgrønland, har 65 allerede aflyst. Det oplyser det kommunale Innovation South Greenland i Kommune Kujalleq.

Ifølge Sarah Woodall, der er turisme destinations manager i Innovation South Greenland, har det store negative konsekvenser for de lokale turistoperatører:

- Det bekymrer mig meget. Vi har flere lokale i Sydgrønland, hvis kunder nærmest alle er krydstogtgæster. En har slet ikke åbnet, mens andre er blevet nødt til at nedgradere for at kunne overleve, siger Sarah Woodall.

LÆS OGSÅ Ingen krydstogtturister i Sisimiut gør ondt på husflidskunstnernes pengepung

I landets turismehovedstad Ilulissat kan de også mærke konsekvenserne af de manglende gæster. Det fortæller Asbjørn Dissing Bargsteen, turismekonsulent i Avannaata Kommunia:

- Som det ser ud lige nu, så vil der ikke anløbe krydstogtskibe i hverken Ilulissat eller andre steder i kommunen. Salget af souvenirs, drikkevarer, taxisejlads og sightseeing med fly er nogle af de største tab. Ligesom museernes besøgstal også er mærkbart påvirket af manglen på skibe. 

Restriktioner spænder ben for krydstogtskibene 

Til KNR har Hans Lagerweij, CEO i Albatros, tidligere udtalt, at de stramme restriktioner er årsagen til, at Albatros ikke har mulighed for at sende skibe til Grønland.

I Selvstyrets seneste bekendtgørelse om betingelserne for rejse til og i Grønland står der, at krydstogtskibe ikke må ankomme til Grønland, hvis de inden for 14 dage før ankomst til Grønland har anløbet udenlandske havne – herunder Danmark og Færøerne.

LÆS OGSÅ Frustreret krydstogtsoperatør: Hvorfor skal vi udelukkes? 

Naalakkersuisoq for Sundhed, Kirsten Fencker (N), vil dog ikke ændre på reglerne, som situationen er nu:

- Lige nu er vi der, hvor vi mindst mulig vil belaste vores sundhedsvæsen. Derfor opretholder vi de her restriktive regler, siger hun.

Spørger man Sarah Woodall, burde man se på skibenes størrelse og egen sikkerhedstiltag i stedet for at skære alle over én kam:

- Det vil være rart, hvis betingelserne for rejse til og i Grønland med passagerskib tog højde for størrelsen på skibene samt tilstedeværelsen af strenge krav om vaccination og testning inden landgang, siger Sarah Woodall.

Den holdning deler Asbjørn Dissing Bargsteen, turismekonsulent i Avannaata Kommunia:

- Det vil være ideelt, hvis man kunne få nogle af de mindre skibe med 200-300 passagerer ind. Men hvis der først er smitte på et skib, er det noget vi skal håndtere, når de er i grønlandsk farvand, så jeg forstår godt problematikken.

Sammenligner man med de restriktioner, der gælder for folk, som rejser til Grønland med fly, er reglerne for skibsturismen noget mere restriktive. Kommer man med fly og er færdigvaccineret, er man helt fritaget for karantæne ved ankomst.