Rekordhøjt antal aborter i 2023: “Det er højt sammenlignet med andre lande”

Der er behov for mere forebyggelse mod uønskede graviditeter, lyder det fra Landslægeembedet. Ny statistik viser, at der blev foretaget over 1000 provokerede aborter sidste år.
Ifølge Louise Faber, der er sundhedsfaglig konsulent hos Landslægeembedet, har vi behov for mere forebyggelse mod uønskede graviditeter. Foto © : KNR/Johansinnguaq Olsen
20. september 2024 12:28

Der blev foretaget det højeste antal provokerede aborter i 2023 i de seneste 10 år. Det oplyser Landslægeembedet, der netop har offentliggjort den nye statistik.

Der blev nemlig foretaget 1034 aborter i Grønland i 2023. Det er en stigning på 21 procent i forhold til 857 aborter forrige år.

- Det er et højt antal aborter at foretage og et højt antal aborter sammenlignet med andre lande, siger Louise Faber, der er sundhedsfaglig konsulent hos Landslægeembedet.

Aborter i 2023

  • Der blev foretaget et rekordhøjt antal aborter i forhold til antal kvinder i den fertile alder i de seneste 10 år.
  • I 2023 blev der udført 1.034 aborter i Grønland fordelt på 988 kvinder. 
  • Abortkvotienten lå på 69 pr. 1.000 kvinder i den fertile alder.
  • Der blev foretaget flest aborter i Qeqqata Kommunia og færrest i region Avannaata Kommunia.
  • Den samlede abortkvotient var på 2.572 aborter pr. 1.000 kvinder i løbet af den fertile alder. Abortkvotienten var dermed langt højere end den samlede fertilitetskvotient, hvor antallet af fødsler pr. 1.000 kvinder var 1.731.
  • De fleste aborter blev foretaget i aldersgruppen 20-24 år.
  • Der blev foretaget 870 medicinske aborter og158 kirurgiske aborter.
  • Antallet af kirurgiske aborter i Tasiilaq var så højt, at det udgjorde en tredjedel af alle kirurgiske aborter på landsplan.
  • I 2023 søgte 28 kvinder om senabort, hvor 27 fik tilladelse, og en fik afslag.
  • En del af stigningen i provokerede aborter kan muligvis forklares med en bedre registrering og indrapportering af aborter.

Kilde: Landslægeembedet

I Danmark blev der foretaget godt 15.260 aborter i 2023. Men sammenligner man antallet af aborter med befolkningsantallet, er abortraten stadig højere i Grønland. 

I Grønland svarer antallet af provokerede aborter til, at 69 ud af 1000 kvinder i den fertile alder får en abort. Mens i Danmark og Norge er det hver 10 ud af 1000 kvinder, der får foretaget en abort, oplyser Louise Faber.

Men om stigningen af aborttallet rent faktisk skyldes, at vi har fået flere aborter i 2023, eller om det skyldes, at vi er blevet bedre til at indregistrere aborter, kan Landslægeembedet ikke sige med sikkerhed.

- Alle byer skal nemlig indrapportere til Landslægeembedet, hvor mange aborter der bliver foretaget hvert år – og det er vi muligvis blevet mere opmærksomme på, forklarer Louise Faber.

Gratis kondomer er ikke nok

I de seneste 10 år har antallet af provokerede aborter svinget mellem 855 og 931 aborter. Ifølge Louise Faber er det svært at sætte en finger på, hvad de mange aborter skyldes.

- Der er nogle personlige omkostninger forbundet med at få en abort. Den medicinske abort er forbundet med smerter. Og selvfølgelig kan det også have nogle psykologiske konsekvenser for kvinderne, siger hun.

Myndighederne forsøger nemlig at komme uønskede graviditeter og sexsygdomme til livs. Det er blandt andet ved at have gratis kondomer på sundhedscentre og apoteker, fortæller hun.

- Men vi har behov for mere forebyggelse. Og så handler meget om at kigge på målgruppen, og hvordan vi kan sprede mere viden om aborter, sexsygdomme, og hvordan man passer på sig selv som person, siger Louise Faber.

De fleste aborter blev foretaget i aldersgruppen 20 til 24 år. Dernæst kommer aldersgruppen 25 til 29 år.

Der blev foretaget 870 medicinske aborter og 158 kirurgiske aborter. Ifølge Landslægeembedet er antallet af kirurgiske aborter i Tasiilaq så højt, at det udgjorde en tredjedel af alle kirurgiske aborter på landsplan.