Rekord i anmeldelser om overgreb mod børn i Grønland

Aldrig har antallet af anmeldelser om seksuelle overgreb mod børn været højere, viser tal fra Grønlands Politi. Nu kommer vi et spadestik dybere, vurderer socialminister.
I 2018 blev der anmeldt 75 seksuelle overgreb mod børn i Grønland. I år ligger det tal højere. Arkivfoto. Foto © : 55Laney69/Flickr
27. august 2020 13:31

83 gange blev der sidste år anmeldt et seksuelt overgreb mod et barn på under 15 år her i landet.

Tallet er det højeste nogensinde og bekræfter, at der fortsat eksisterer omfattende misbrug af mindreårige. Det skriver avisen Kristeligt Dagblad.

Sådan så anmeldelserne ud i 2018 og 2015:

* I 2018 blev der anmeldt 75 seksuelle overgreb.

* I 2015 blev der anmeldt 31 overgreb.

Kilde: Kristeligt Dagblad

Opgørelsen stammer fra Grønlands Politis seneste årsstatistik. Den er udkommet et år efter, at en DR-dokumentar gav et indblik i massive sociale problemer i Tasiilaq. Her havde hvert andet barn en socialsag i kommunen.

Sagen fik stor omtale både i danske og grønlandske medier, og efterfølgende bad Naalakkersuisut det officielle Danmark om hjælp. Det er usædvanligt, da det formelle ansvar for socialområdet blev hjemtaget i 1979.

Resultatet af samarbejdet blev præsenteret i sidste uge. Her blev 16 initiativer, der skal styrke indsatsen for udsatte børn og unge, lagt frem. Det indebærer blandt andet fokus på tidlig forebyggelse.

Initiativerne kan du læse i bunden af artiklen.

Socialminister: Det kan lyde mærkeligt, at det ser "værre ud"

I forbindelse med præsentationen af de 16 anbefalinger var den danske socialminister, Socialdemokratiets Astrid Krag, i Nuuk for at fremlægge arbejdet sammen med naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen fra Siumut.

Under besøget påpegede Astrid Krag, at der er en risiko for, at tallene for seksuelle overgreb mod børn og unge kan komme til at se "værre ud" end førhen.

Men er ikke ensbetydende med, at arbejdet er mislykkedes, vurderede hun. 

- Det vil jo være resultatet af, at man kommer ned igennem nogle af bunkerne, sagde Astrid Krag til KNR.

- På den måde kan der komme flere sager til, før det forhåbentlig begynder at gå tilbage, og at der er færre børn, der har brug for hjælp.

LÆS OGSÅ Astrid Krag om socialindsats: Det har ikke været godt nok

Ifølge ministeren kan det være nødvendigt for at komme videre med arbejdet. 

- Det kan lyde mærkeligt, at nu sætter vi gang i en stor indsats, og så ser det pludselig værre ud. Men det er det, vi bliver nødt til for at komme spadestikket dybere.

Forsker er ikke overrasket

Kristeligt Dagblad har været i kontakt med Christina Viskum Lytken Larsen, der i årevis har forsket i Grønlands sociale anliggender ved Syddansk Universitet .

Hun er ikke overrasket over, at der sidste år blev indgivet rekordmange anmeldelser om overgreb mod børn.

- Det er meget sandsynligt, at det stigende antal anmeldelser hænger sammen med dels en øget bevidsthed blandt borgerne og dels en mere systematisk indsats fra myndighedernes side.

- Blandt andet oprettede man for nogle år siden en central rådgivningsenhed i den grønlandske socialstyrelse og iværksatte en omfattende strategi mod seksuelle overgreb, siger hun til avisen.

LÆS OGSÅ MIO's rejserapport: Alvorlige problemer med at beskytte børn mod overgreb i Qeqertalik

Her er de 16 anbefalinger til udsatte børn og unge, som den danske regering og naalakkersuisut er blevet enige om:

  • 1. Udsatte familier skal have hjælp til at styrke deres forældrekompetencer gennem skræddersyede kurser og intensiv støtte i form af småbørns konsulenter. 
  • 2. Det tværfaglige samarbejde mellem sagsbehandlerne og sundhedsplejerskerne/ jordemødrene skal styrkes, så tegn på mistrivsel og omsorgssvigt opdages og handles på endnu tidligere. 
  • 3. Dagtilbudspersonale skal opkvalificeres og kompetenceudvikles til bedre at kunne opdage tidlige tegn på mis trivsel og omsorgssvigt. 
  • 4. Rammerne for den frivillige sociale indsats på børneområdet styrkes, så civilsamfundet får bedre muligheder for at byde ind på løsningen af de sociale udfordringer så tidligt som muligt. 
  • 5. Antallet af ubehandlede sager på børne- og ungeområdet skal nedbringes gennem tværkommunale samarbejder og vikarbistand. 
  • 6. Fælles sagsbehandlingsprocedurer skal implementeres i alle fem kommuner, og der skal ske et kompetenceløft af medarbejdere og ledere i takt med, at der gennemføres en socialfaglig under støttelse af implementeringen af et elektronisk sags- og dokumenthåndteringssystem. 
  • 7. Der skal dannes et overblik over de eksisterende kurser for medarbejdere på det sociale børne- og ungeområde ved at etablere en online kursusportal, tilpasse udbuddet af kurser samt sikre, at flere kurser bliver meritgivende.
  • 8. Der etableres væresteder til børn målrettet udsatte børn og unge, så de har et trygt helle om aftenen, natten og i weekenderne. 
  • 9. Familiecentrene målrettes i højere grad udsatte børn og unge og deres familier. 
  • 10. Det eksisterende børnerejsehold fordobles, så flere børn og unge kan modtage hjælp i byer og bygder, hvor de er bosat. Samtidig styrkes Den Centrale Rådgivningsenhed.
  • 11. Forhøjelse af foranstaltningsniveauet i sager om voldtægt af børn ved samleje og andet seksuelt forhold. 
  • 12. Etablering af en dedikeret enhed i Grønlands Politi med fokus på seksuelle overgreb. 
  • 13. Oprettelse af programindsats i Kriminalforsorgen i Grønland for indsatte dømt for seksualforbrydelser. 
  • 14. Etablering af behandlingspladser i Anstalten i Nuuk. 
  • 15. Kriminalforsorgen i Grønland optages i Behandlingsnetværket. 
  • 16. Etablering af et behandlingscenter til krænkere efter afsoning eller uden dom.