Rejefiskernes udvandring vil koste KNAPK 600.000 kroner

Ni kystnære rejefiskeriselskabernes udmelding af KNAPK betyder, at organisationen mister cirka 600.000 kroner årligt i kontingent.
Nikkulaat Jeremiassen
KNAPK har omkring 2700 medlemmer. Foto © : KNR
Skrevet af Andreas Wille
01. februar 2022 14:07

Indtil videre har ni rejeselskaber meldt sig ud af KNAPK og smækket med døren på vejen. Nu er der kun et enkelt rejefiskerselskab på KNAPK's medlemsliste.

Det betyder, at den magtfulde fisker- og fangerorganisation mister over en halv million kroner årligt i kontingent.

- Vi mister omkring 600.000 fra deres kontingent, siger Nikkulaat Jeremiassen til KNR.

Han tilføjer, at de selskaber, som har forladt KNAPK, individuelt aftaler deres kontingent til organisationen, og betaler mellem 50.000 kroner og 60.000 kroner årligt.

KNAPK’s indtægter i 2020 var 7.8 millioner kroner. Det betyder, at organisationen mister cirka 8 procent af sine indtægter uden kontingentet fra rejefiskerne.

Formand: Servicen forbliver

Selvom fisker- og fangerorganisation får færre indtægter, tror formanden ikke, at der kommer ændringer i servicen for dens medlemmer. Medlemmer vil stadig få den hjælp, som de fik før, og der bliver ikke skåret i kontorbemandingen, lyder det.

- Servicen til vores medlemmer forbliver som den er. Organisationen er meget stærk. Hovedbestyrelsen og forretningsudvalget regner med, at vi kører som vi plejer, siger Nikkulaat Jeremiassen.

LÆS OGSÅ KNAPK-p siulittaasuata raajarniat isornartorsiutaat ilisarisinnaanngikkai

Men slutter sagen her? Det er ikke sikkert.

Rejefiskerne vil nemlig danne en udbryderorganisation, og har tidligere sagt, at andre fiskere er velkommen, påpeger Arne Mølgaard, der er journalist på avisen Sermitsiaq og følger fiskeriet tæt.

- Det blev meldt ud, at de fiskere, som fisker efter andre fiskearter, vil blive budt velkommen i den kommende organisation for de kystnære rejerfiskere. Og dér bliver det spændende at se, om KNAPK mister flere medlemmer.

KNAPK har omkring 2700 medlemmer.