Rejefiskeriet i Østgrønland vigtigt i forhold til EU

Siumut-politikeren Anders Olsen har stillet § 37 spørgsmål til naalakkersuisoq for fiskeri Karl Lyberth angående rejefiskeriet på Grønland. I svaret fra Lyberth fremgår det at kun 17,5 % af kvoten bliver opfisket. Alligevel mener Lyberth at rejefiskeriet på østkysten er vigtigt.
Skrevet af Peter Troelsen
03. juli 2013 07:14

Ikke mindst i forhold til EU, der hvert år, i forbindelse med den fiskeripartnerskabsaftale der er mellem Grønland og EU, køber en stor del af kvoten. I alt 8.000 tons ud af kvoten på 12.400 tons, går til EU. En del af denne kvote sender EU så videre til Norge, der sidste år kun fangede 2 ud af 2.900 tons.

Naalakkersuisut agter på nuværende tidpunkt ikke at igangsætte yderligere initiativer for at udnytte den østgrønlandske rejekvote bedre. Som nævnt er det bl.a. is- og vejrforholdene, der begrænser udnyttelsen. Naalakkersuisut vil dog fortsat opfordre fiskerierhvervet til at udnytte kvoten på rejer ved Østgrønland bedre.

Karl Lyberth understreger i forbindelse med sine svar til Anders Olsen, at kvoterne er fastsat i fuld overensstemmelse med den biologiske rådgivning. På den måde sikrer man at kvoten også ud fra disse parametre har den rigtige størrelse.